Domaća štrudla sa orasima

Štrudla sa orasima

Ukoliko upitate ljubitelje štrudli: Ima li šta bolje od štrudle sa makom? dobićete samo jedan odgovor: ima, domaća štrudla sa orasima i ona je najlepša. Ja, međutim ne mogu tako lako da se odlučim da li je bolja domaća štrudla sa makom ili domaća štrudla sa orasima.

Iako vam treba vremena da je pripremite, uvek se odlučujem da je sama pravim. Nekoliko puta sam pokušala na različitim mestima da kupim gotovu, ali nijedna nema ukus kao ona domaća štrudla sa orasima, koju pripremam kod svoje kuće sa puno strpljenja. A za pripremu dobrog testa za štrudlu vam zaista treba strpljenja. Ali, nemojte to da vas odvrati od pripreme, jer recept uopšte nije komplikovan. Jednostavno, potrebno je vreme da zamesite dobro testo i da ono naraste, ništa drugo. A fil se priprema vrlo jednostavno.

Ukoliko smatrate da nećete odmah pojesti štrudlu, predlažem vam ili da je ne sečete celu ili jednostavno da je zavijete u foliju i zamrznete. Naravno, podrazumeva se da zamrznuta domaća štrudla sa orasima ne bi trebalo da stoji u ledarniku duže od 15 -ak dana kako bi bila isto tako ukusna kao da ste je nedavno pripremili.

strudla sa orasima

Najlepša i najbolja domaća štrudla sa orasima se priprema od sledećih sastojaka:

  • 1 malo pakovanje kvasca
  • 3 cela jajeta
  • 5 supenih kašika šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 supenih kašika ulja
  • 400 ml mleka
  • 1 kg brašna ( za kisela testa )
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 5 supenih kašika šećera
  • oko 200 ml mleka ( za fil )
  • šećer u prahu ( za posipanje, po želji )

Kako se pravi najbolja domaća štrudla sa orasima?

  1. Prvo zagrejte 200 ml mleka, pa u njega dodajte 2 supene kašike šećera i izdrobljen kvasac. Sve zajedno promešajte i ostavite da kvasac uskisne, to jest nadođe.
  2. Dok kvasac ne nadođe, vi umutite jaja, najbolje varjačom. Potom dodajte preostalu količinu šećera ( 3 supene kašike ). Zatim dodajte preostalu količinu mlakog mleka, ulje i prašak za pecivo i sve zajedno dobro sjediite. U međuvremenu će i kvasac narasti, pa dodajte i njega. Na kraju sve zagustite brašnom i mesite dok ne dobijete glatku masu, koja se odvaja od ruku. Ovako pripremljeno testo prekrijte suvom pamučnom krpom i ostavite na toplom da naraste. Ukoliko imate vremena bilo bi dobro da testo kada naraste premesite barem još jednom i ostavite ponovo da naraste, kako bi vaša domaća štrudla sa orasima zaista bila najbolja.
  3. Dok testo raste, vi pripremite fil. Fil ćete pripremiti vrlo jednostavno. U šerpi pomešajte orahe i šećer, pa dodajte mleko, ali nemojte odmah svu količinu. Najbolje je da dodate prvo oko 100 ml mleka, pa da polako dodajete preostalu količinu, po potrebi. Zatim šerpu stavite na tišu vatru, uz neprekidno mešanje sve dok orasi ne omekšaju.
  4. Naraslo testo podelite na dve jufke. Razvucite prvu jufku, pa nafilujte štrudlu. Vodite računa da vam testo ne bude previše debelo, a ni previše tanko. Nanesite fil samo do polovine razvijene jufke, pa zavijajte štrudlu.
  5. Zavijenu štrudlu pecite u plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili podmazali. Rernu prethodno dobro zagrejte i pecite dok domaća štrudla sa orasima ne porumeni.
  6. Pečenu štrudlu ostavite da se prohladi, pa je secite i po želji pospite šećerom u prahu.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts