Crni luk i med protiv kašlja, gripa i bronhitisa

Crni luk i med kao lek

Kombinacija meda i crnog luka od davnina je poznata kao izuzetno efikasan prirodni lek prvenstveno protiv kašlja, a zatim još i za grip i bronhitis.

Prednost ovih prirodnih lekovitih sastojaka je što ih možete nabaviti u svako doba godine, nisu skupi, a vrlo verovatno je da čete ih uvek imati pri ruci, u Vašoj kuhinji. Takodje, kada pripremate preparate od ovih sastojaka, znate šta ste koristili od sastojaka za razliku od kupovnih sirupa ili drugih proizvoda koji neretko sadrže konzervanse, veštačke boje i mirise.

Crni luk i med za iskašljavanje

Potrebno vam je pola kilograma crnog luka, koji ćete oljuštiti, ali samo prvi sloj, a zatim oprati. U jedan litar vode umešajte 400 grama šećera (belog ili smedjeg). Pripremljeni luk isecite na četvrtine, spustite  u vodu sa šećerom i kuvajte na laganoj vatri minimum jedan sat, dok se luk ne otopi  i ne pomeša sa rastopljenim šećerom. Kada se nakon jednog sata ohladi, tečnost procedite i trebalo bi da dobijete oko pola litre sirupa.

luk i med

U dobijeni sirup dodajte malo meda pa će i ukus biti bolji. Sirup se uzima ujutru na prazan stomak, po jedna šoljica za espresso. Čuva se u frižideru.

Luk i med sa jabukama kao lek za kašalj

Narendajte crni luk i jabuku u istim količinama. Dodajte takodje istu količinu meda. Dobijeni sirup pijte nekoliko puta dnevno po jednu kašiku.

Med i limun

Pomešajte istu količinu meda, soka od limuna i šećera u prahu. Ovu smesu prokuvajte na tihoj vatri dok se ne sjedini. Sirup ima prijatan ukus i miris pa će ga voleti i deca, a treba da se pije po jedna kašika nekoliko puta dnevno.

Luk i med na starinski način

Naseckajte sitno  jednu veću glavicu crnog luka, stavite u teglu pa nalijte medom da prekrije luk. Zatvorite teglu a kada odstoji preko noći, ili nekoliko sati, mešavinu procedite. Ovaj sirup pijte po jednu kašiku nekoliko puta na dan. Ovaj sirup je posebno delotvoran za suvi kašalj i rastvara šlajm.

Lekovito dejstvo kuvanog crnog luka

U pola litre vode ubacite jednu veću glavicu crnog luka koju ste isekli na kolutove. Kuvajte, pa kada provri, sklonite sa ringle i putite da se ohladi. Zasladite sa dve, tri kašike meda i pijte dok je toplo.

Lekovita svojstva meda

Iako je med izvanredna hrana on se često koristi i kao lek. Sve napitke i slatkiše bolje je zaslađivati medom umesto šećerom. Redovnim konzumiranjem meda, nadoknjadjujeno mnoge nedostatke u ishrani. Med je jedna od retkih čisto prirodnih namirnica koja sadrži bezbroj korisnih mineralnih sastojaka i vitamina.

Med je takođe jedna od retkih namirnica koja svoje sastojke ne gubi dugo što nije slučaj sa voćem i povrćem. On je i izvanredan posrednik-prenosna veza između različitih vitamina.

Med kao hrana i lek

Med je istovremeno sa svojim šećerima i jaka energetska hrana koja brzo pruža neophodnu snagu i energiju svakom organizmu, pogotovo deci.

Med ima još i opuštajuće dejstvo, pomaže oporavak organizma posle bolesti, ne nadražuje želudac i creva, važan je za pravilan rad bubrega.

Ipak, zbog njegove kalorične vrednosti, med se uzima u malim dozama.

U svakom slučaju, redovno korišćenje meda pruža mnoge blagodeti po ljudsko zdravlje.

Prepoznajte pravi prirodni med od onog falsifikovanog tako što se prirodni – nektarski med prepoznaje po tome što prilikom prosipanja pravi neprekidnu nit sve dok poslednja kap ne iscuri što nije slučaj kod falsifikovanog meda. Znajte da je normalna  osobina nektarskog meda i kristalizacija. Takodje kvalitet meda će zavisiti i od kvaliteta tla sa koga se nektar ubere. Nektar sa zagadjenih  površina neće dati med dobrog kvaliteta. Kvalitet meda zavisi i od vrsta biljaka sa kojih je nectar ubran, pa tako livadski i šumski med spadaju među najkvalitetnije.

U svakom slučaju, potrudite se da za prirodne preparate koje pravite za pomoć pri lečenju nekih obolenja, koristite pravi prirodni med.

Lekovita svojstva crnog luka

Crni luk je namirnica poreklom sa azijskog kontinenta, koja pored upotrebe u ishrani igra veliku ulogu i kao prirodni lek u pomoći pri lečenju nekih zdravstvenih problema medju kojima je i kašalj.

Crni luk sadrži mnogo korisnih supstanci a od lekovitih su najvažniji alicin i glikozidi. Takodje, ima antibakterijsko dejstvo što ga čini odličnim prirodnim lekom u borbi protiv bolesti disajnih organa i infekcija.

Osim kao deo domaćih sirupa protiv kašlja, kod prehlade i upale sinusa preporučljivo je udisanje isparenja  sveže naseckanog luka. Izazvaće malo suza ali će nas osloboditi štetnih mikroorganizama sa zidova sluzokože.

Interesntan je podatak da crni luk sadrzi i jednu vrstu biljnog hormona koji je slican insulinu tako da u odredjenoj meri moze vrsiti regulaciju secera u krvi pa je koristan za dijabeticare.

Crni luk sadrži vitamine C, B1, B2, E; minerale poput gvoždja, kalcijuma, kalijuma i sumpor.

Sadrži i folnu kiselinu što znači da blagotvorno utiče na imunitet. Čisti krve sudove, smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, podstiče cirkulaciju i lekovit je za srce. Povoljno deluje na organe za varenje, pospešuje rad zuči, jača želudac i crevni sistem. Ako se jede pre odlaska na spavanje, može da pomogne u lečenju nesanice. U kombinaciji sa peršunom i celerom, deluje kao  diuretik jer podstiče izbacivanje mokraće. Najkorisniji je kada se koristi u svežem obliku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts