Laneno seme i jogurt za mršavljenje

Laneno seme u kombinaciji sa jogurtom je prirodni preparat, blagotvoran za ljudsko zdravlje. Osim u ishrani, mešavima ove dve važne namirnice, često se koristi i kao lek. Posebno ima lekovita svojstva  za probavni trakt jer poboljšava varenje, čisti creva od štetnih materija, eliminiše sluz, ubrzava metabolizam, omekšava stolicu, olakšava probavu i pomaže u borbi protiv zatvora.

Da bi imao maksimalno dejstvo, preporučuje se isključivo mleveni lan i jogurt, u vidu prirodne terapije prvenstveno kod zatvora  ali i za mršavljenje i lečenje hemoroida.

laneno seme

Lekovitost lanenog semena

Dosta je istraživanja koja pokazuju da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa.

Lan sadrži dosta korisnih materija kao što su vitamini E i B , minerali – kalcijum, magnezijum, kalijum, selen ,cink, fosfor…

Posebno su blagotvorni  lignini – fitoestrogeni koji imaju antioksidansno dejstvo i pokazuju zadovoljavajuće  efekte kod lečenja hormonski zavisnih tumora.

Laneno seme sadrži još i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja su odlična za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i protiv holesterola.

Omega 3 masne kiseline, odnosno  “dobre masti” iz lana  mogu da spreča razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Ove kiseline i lignini umanjuju upale koje prate Parkinsonovu bolest, artritis i astmu.

Za one fizički aktivne i osobe koji redovno vežbaju, lan će pomoći u smanjuju upala mišića i skratiti vreme oporavka preforsiranih mišića.

Pošto  eliminiše toksine iz organizma naročito, laneno seme je dobro protiv zatvora i tako kontroliše telesnu težinu i smanjuje osećaj gladi.

Na želudac deluje tako što oblaže njegovu sluzokožu, i ublažava probleme s povećanom kiselinom. Pored toga, seme lana je korisno za zdravlje kose i kože, a može smanjiti bolove u grudima za vreme menstruacije. Lekari često preporučuju ovo  seme kao lek za miome  ali u prevenciji i kao dodatnu terapiju.

Lanene semenke ublažavaju alergije i simptome lupusa a posebno imaju važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i imaju diuretički efekat, pa će tako uticati i na celulit.

Najbolje je konzumirati  mleveni lan, kao dodatak doručku od žitarica ili jogurtu.

Kako se koristi laneno seme sa jogurtom

Upotreba ove kombinacije je preporučljiva za one koje muči zatvor i loša probava. Ova kombinacija će ubrzati metabolizam i umiriti nervozna creva.

jogurt

Ako imate cele semenke lana, najpre ih sameljite. Samleveno laneno seme treba čuvati zatvoreno na tamnom i hladnom mestu kako bi Vam duže trajale. Ako ga kupujete u kesica, kupujte manja pakovanja jer seme može da užegne.

Napomena – neke osobe su alergične na laneno seme, pa ako ga još niste koristiti, budite pažljivi prilikom prve konzumacije.

Recept:  Jednu supenu kašiku mlevenih semenki lana, pomešajte sa pola šolje probiotskog jogurta. Možete koristiti i kefir. Ova mešavina se pije uvek na prazan stomak, oko pola sata  pre jela. Preporuka je  da se ista doza pojede i 30 minuta pre odlaska na spavanje, uveče. U ovom slučaju dnevni unos lanenih semenki je dve supene kašike.

Ako želite da smršate, od prave pomoći će biti laneno seme i jogurt čija je energetska vrednost u kombinaciji relativno niska. Ovako napravljenu mešavinu treba da uzimate ujutru i uveče 21 dan, nakon čega je potrebna pauza od nedelju dana. Nakon toga, možete ponoviti kuru.

Laneno seme i trudnoća

Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste mleveno laneno seme sa jogurtom, kefirom, sokovima…

Ovo je potrebno kako bi se izbegle  mogućnosti pojave alergija i drugih neželjenih dejstava, i kod trudnice i kod bebe.

Laneno seme možete koristiti i bez jogurta u vidu čaja. Preljte tek osam grama mlevenog lanenog semena sa dva dl proključale vode. Neka odstoji oko  pola sata a onda ga dobro procedite. Ovu tečnost možete piti tokom celog dana, najbolje 3 puta dnevno pre obroka. Poboljšaće probavu i regulisati rad creva.

Semenke lana u kozmetici

Semenke lana sadrže fitoestrogen, koji pomaže koži da ostane elastična i glatka. Napravite masku od lanenih semenki na sledeći način:

Supenu kašiku semenki lana prelijte sa jednom trećinom čaše ključale vode, pomešajte i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji nekoliko sati. Pre primene na licu, dobro očistite vaše lice i nanesite dobijenu smesu. Kada se maska osuši, ponavite postupak još četiri puta. Nakon tretmana, operite lice vodom i nanesite na kožu blagu hidratantnu kremu.

Mleveni lan u kuhinji

Dodajte lan  jelima i salatama, ali pazite da ne preterate. Kada ga koristitie, a posebno ako ga dajete deci, budite posebno pažljivi zbog mogućnosti pojave alergijskih reakcija. Osim semenki lana, u kuhinji možete koristiti i blagotvorno i zdravo laneno ulje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts