Zašto su banane zdrave?

Banana je niskokalorično voće idealno za doručak ili međuobrok. Iako su mnogima omiljeno voće, često ih izbegavaju oni koji drže dijetu, zato što imaju više kalorija u odnosu na drugo voće (na 100 grama banana sadrži 98 kalorija), ali ipak, one su pune energije za telo zato što sadrže prirodne šećere: glukozu, saharozu i fruktoru.

Osim toga, prepune su kalijuma koji uklanja višak vode iz našeg oganizma, a kada birate šta bi ste da grickate kako bi zavarali glad, uvek je bolje pojesti jednu bananu, nego kesicu čipsa ili kikirikija.

Da li se sećate crtanog filma „Bananamen“, dečaka koji kada pojede bananu dobije neverovatnu snagu pa poleti kao Supermen? Nije to bez razloga, jer banana je omiljeno voće vodećih svetskih sportista, zato što vas snabdeva energijom, i zato je dobro pojesti jednu bananu pre treninga.

Banane za dijetalne napitke

Kada želite da napravite neki dijetalni napitak, banane su odlična baza. Možete ih spremiti sa bobičastim voćem, spanaćem ili lanom i tako spremiti super napitak koji je prepun vitamina i minerala.

banana dijeta

Ako želite da napravite doručak uz koji ćete brzo topiti masne naslage, stavite u blender jednu bananu, 2 kafene kašike semenki lana, 2 kafene kašike surutke i jednu pomorandžu. Dobro izmiksajte i popijte.

Za pripremu drugog napitka, sa bobičastim voćem, stavite u blender jednu bananu, jednu kašiku bobičastog voća (brusnice su odlične), kafenu kašiku meda, kafenu kašiku đumbira i pola šoljice mlake vode. Ovo je sjajan i ukusan napitak koji će vam utoliti glad i ujedno pomoći da izbacite višak vode iz organizma.

Banane regulišu krvni pritisak

Da održite svoj krvni pritisak na idealnom nivou,  svako jutro pojedite jednu bananu. Ona će vaš organizam snabdeti kalijumom koji će pozitivno uticati na vaš pritisak.

Jedite banane kada ste pod stresom

Kada ste pod stresom, nivo kalijuma u organizmu pada, pa zato tada pojedite bananu, kako bi vam se normalizovali otkucaji srca. Kada pojedete bananu, skače nivo seratonina (hormon sreće) nakon čega nastaje osećaj smirenosti.

Jedite i banane sa crnim tačkama

Istraživanja u Japanu dovela su do zaključka da je banana sa crnim tačkama čak osam puta zdravije od one lepe, žute. Zašto? Zato što sa sve većim zrenjem razvija više antikancerogenih sastojaka. Što više crnih tačkica, više je ćelija koje razvijaju imunitet.

Takve banane najbolje su i za probavu, zato što se tada najlakše apsorbuje šećer iz banane.Banane kao saveznik lepote

Još jedan način da dobro iskoristite prezrele banane, jeste da ih iskoristite u vidu maski koje će biti odlične za vašu kožu.

Za masnu kožu – ako pomešate zrelu bananu sa sokom od jednog limuna, dobićete masku zahvaljujući kojoj ćete reći zbogom vašoj masnoj koži.

Banana će dati potrebnu vlažnost suvoj koži ako jednu izgnječenu bananu stavite na lice 20 minuta. Nakon toga se umijte i vaša koža će biti preporođena.

Za podočnjake – usitnjenu bananu utrljajte na podočnjake i ostavite tako 10-ak minuta. Kalcijum iz banane će pomoći da podočnjaci nestanu.

Banane protiv bora – tri puta nedeljno stavljajte na lice izmiksanu bananu i avokado i bore će vam biti ispeglane.

Ne bacajte kore od banane

Banane protiv akni – utrljajte unutrašnjost kore od banane na lice pre spavanja i ujutru isperite lice. Ponavljajte ovo svako drugo veče.

Protiv bora oko očiju

Područje oko očiju namažite sa unutrašnjom stranom kore od banane. Tako ćete nahraniti i zategnuti nežnu kožu oko očiju i redukovati sitne bore.

Protiv uboda i svraba

Ako vas ujede komarac, protrljajte to mesto unutrašnjim delom kore od banane. Peckanje i svrab će nestati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts