Sočni kolač od bundeve i narandže

Dokaz da ne mora uvek kolač da bude pripremljen sa čokoladom da bi bio ukusan jeste i ovaj sočni kolač od bundeve i narandže. U principu, ovo je jedan od onih kolača koje pripremite vrlo brzo, a savršenog je ukusa.

Pretpostavljam da će vam možda zvučati čudno kombinacija: kolač od bundeve i narandže, ali jednom kada ga budete probali nestaće i vaše nepoverenje.

Bundeva je poznata kao izuzetno zdrava namirnica, koju deca obožavaju. A naročito, ukoliko sočni kolač od bundeve i narandže odlučite da pripremate sa vrstom koja je poznata kao muskatna tikva. Ono o čemu treba da vodite računa ukoliko ovaj sočni kolač od bundeve i narandže budete pripremali sa muskatnom tikvom jeste količina šećera. Naime, recept koji možete da pročitate u nastavku teksta navodi da je za sočni kolač od bundeve i narandže potrebno 250 gr šećera. Ali, pošto je muskatna tikva naročito slatka vrsta bundeve, najtoplije vam preporučujem da količinu šećera smanjite barem na pola, uzevši u obzir da ćete sočni kolač od bundeve i narandže posuti šećerom u prahu. Ukoliko, pak ovaj sočni kolač pripremate od, da tako kažem obične bubdeve, najbolje je da ispoštujete recept u celini.

Ukoliko želite da isprobate ovu novu poslastiću, u nastavku teksta možete pročitati kako se pravi sočni kolač od bundeve i narandže.

kolac od bundeve

Potrebni sastojci:

  • 5 celih jaja
  • 250 gr očišćene bundeve
  • 1 pomorandža
  • 250 gr kristal šećera
  • 150 gr brašna
  • 150 gr seckanih oraha
  • 150 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • cimet ( po želji )
  • šećer u prahu ( za posipanje, po želji )

Kako napraviti sočni kolač od bundeve i narandže?

  1. Prvo izrendajte bundevu na krupno rende. Pomorandžu iscedite i izrendajte koricu na sitno rende.
  2. Sada umutite jaja, pa dodajte prvo ulje i jogurt, a onda i sok od narandže. Zatim brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer.
  3. Dodajte iseckane orahe i izrendanu bundevu, pa na kraju izrendanu koru od narandže. Ali, ovo mešajte kašikom, nikako mikserom.
  4. Ovako pripremljen kolač od bundeve i narandže prespite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili podmazali uljem, pa posuli brašnom.
  5. Rernu dobro zagrejte, pa smanjite na umerenu temperaturu kada ubacite da pečete sočni kolač od bundeve i narandže. Pecite dok ne porumeni.

Po želji, kolač možete posuti šećerom u prahu.

Ovaj sočni kolač od bundeve i narandže je naročito zahvalan za mališane, koji ga obožavaju, a posebno zato što ga možete pripremati i kao mafine. Dovoljno je samo da podmažete pleh za mafine, odnosno projice, pa ne morate ni stavljati specijalne korpice u kojima se peku mafini. Takođe, ovaj kolač je odličan izbor za mališane, koji ga mogu nositi u školu i kao užinu, jer jednostavno možete praviti razne oblike. Dovoljno je da imate silikonske ili bilo koje druge kalupe, pa će vaši mališani uživati em u ukusu kolača, em u oblicima i sigurno će pojesti nešto što je mnogo zdravije od raznih gotovih slatkiša.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts