Zašto je proso dobar?

Nekada je ova žitarica bila glavna hrana, a danas su ga potisnuli kukuruz i pšenica. Stari Kinezi smatrali su ga, pored pirinča, soje, ječma i pšenice, petom svetom biljkom zato što su verovali da kada ga jedu osećaju povezanost sa božanskim svetom. Čak su ga i stari Grci preporučivali za jačanje imuniteta. Neka stara srpska verovanja govore da je se ugrađivao u temelje kuća kako bi zaštitio buduće vlasnike od zlih veštica i duhova. Upoznajte njegovo veličanstvo – proso.

Zašto treba da jedemo proso?

Proso je neverovatno dobar i koristan za ishanu, zato što pomaže pravilnom radu creva, naročito blagotvorno deluje na želudac pa se obavezno preporučuje ljudima koji piju antibiotike, da ga jedu zato što pomaže kod obnavljanja crevne flore. Proso nadmašuje pirinač po sadržaju biljnih belančevina, a ispred je svih žitarica (osim ovsa) po mastima i sadržaju vitamina B1 i B2. Odlično se vari. Ima visok sadržaj proteina i zato je sjajan dodatak vegetarijanskoj ishrani.

proso zdravlje

Proso ima velike količine vitamina E, i B, sadrži provitamin A kao i naročito niacin, folnu kiselinu (što je vrlo značajno za trudnice), kalcijum, cink, natrijum, pa osim što je veoma  koristan za ishranu i najbolji prirodni lek, budite sigurni da ćete jedući ga, imati i mnogo lepši ten i ojačati svoju kosu i nokte.Veoma je koristan kod prevencije kardiovaskularnih oboljenja, a zahvaljujući niacinu, možete smanjiti holesterol, dok će vam magnezijum u prosu pomoći kod migrene i zaštitiće vas od srčanog udara.

Proso se preporučuje malokrvnim osobama, zato što sadrži puno gvožđa i magnezijuma, a naročito kod povećanog fizičkog i psihičkog napora, kao i trudnicama i dojiljama. Zbog svoje lekovitosti, preporučuje se da se jela od prosa pripremaju jednom do dva puta nedeljno.Lekovita svojstva prosa:

  • obnavlja crevnu floru,
  • oblaže želudac, pospešuje varenje,
  • jača srce,
  • smanjuje nervnu napetost i depresiju,
  • podstiče mokrenje,
  • poboljšava krvnu sliku,
  • štiti od umora,
  • ulepšava ten, pročišćava kožu,
  • jača nokte i kosu,
  • pomaže sprečavanju pobačaja.

Ako želite da imate lep ten i da budete zdravi, bar jednom nedeljno spremite kašu od prosa sa povrće. Lako ga je spremiti, ali treba da znate da treba pre svakog kuvanja da proso dobro isperete, da prilikom kuvanja ne bi mnogo penio. Uradite isto kao kada spremate pasulj ili pirinač: nalijte ga hladnom vodom, promešajte, odlijte vodu i ponovite postupak nekoliko puta.

Proso kao sredstvo za mršavljenje

Proso je koristan za ljude koji imaju višak kilograma, zato što se dobrim žvakanjem ove hrane dobija brzo osećaj sitosti i uz to potrebne kalorije, mineralne soli i vitamini. Naravno, potrebno je da se jede bez soli i ulja.

Proso u ishrani dijabetičara

Proso je veoma značajan u dijetetskoh ishrani dijabetičara. Potrebno je da se 1 čaša prosa skuva u 1 litri vode, dok se potpuno ne raskuva. Toj smesi se doda 200 grama sveže i narendane bundeve pa se kuva još 20 minuta. Može se dodati malo soli i ulja prema ukusu. Ova kaša se jede za večeru 20 dana.

Osnovni recept za spremanje prosa:

Proso spremate ito kao i pirinač: jednu šolju prosa nalijete sa dve šolje hladne vode, posolite i ostavite da provri. Zatim smanjite temperaturu na najmanji stepen i nastavite da kuvate polupoklopljeno još oko 15 minuta. Nemojte da ga mešate. Proso je gotov kada sva voda ispari. Malo ga samo rastresite, dodajte mu maslinovo ulje i ostavite otklopljeno da se malo prohladi, oko dvadeset minuta.

Kao što pirinač pripremite kao prilog mesu, povrću, ribi, tako i ovako spremljen proso servirate kao prilog.

Uključite ovu zdravu namirnicu u vaš meni sada u zimskim danima, jer je izuzetno zdrava i bogata hranljivim sastojcima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts