Recept za čokoladni mus sa višnjama

Sve i da čokoladni mus sa višnjama nije vaša omiljena poslastica, verujem da će nakon što pročitate recept u nastavku teksta to sigurno postati. Ne samo da je potrebno bukvalno 15 minuta da pripremite čokoladni mus sa višnjama, već dobijate vrlo ukusnu poslasticu. Uz to, ukoliko vam se ne dopada recept za čokoladni mus koji se priprema sa višnjama, možete po sopstvenom ukusu ubaciti neko drugo voće, poput: malina, jagoda, banana, recimo. A možete pripremati i čokoladni mus sa mešavinom voća.

Priznajem da je za moj ukus, najlepši čokoladni mus sa višnjama, mada u nedostatku višanja čokoladni mus pripremam sa mešavinom šumskog voća, koje kupujem zamrznuto. Naravno, sve zavisi od vašeg i ukusa vaših ukućana. A ono što me posebno oduševljava kada je recept za čokoladni mus u pitanju, jeste što ovu poslasticu možete napraviti i bez dodatka bilo kog voća, a da bude jednako ukusna.

cokoladni mus

Ako želite i vi da saznate kako se pravi čokoladni mus sa višnjama biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 celih jaja
  • 150 gr šećera
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 125 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilin šećera ( po želji )
  • 200 gr očišćenih višanja
  • šlag ( po želji, za ukrašavanje )
  • oko 50 gr čokolade za kuvanje ( po želji, za ukrašavanje )
  • kisela voda ili mleko ( ukoliko se odlučite za ukrašavanje šlagom )

Kako napraviti čokoladni mus sa višnjama?

  1. Prvo odvojite žumanca od belanaca. Zatim pomešajte belanca sa 75 gr šećera i umutite gust šne.
  2. U žumanca dodajte preostalu količinu šećera, pa i njih umutite, sve dok se šećer dobro ne rastopi. Ukoliko želite, vanilin šećer dodajte u žumanca.
  3. Slatku pavlaku umutite u odvojenoj činiji, prema uputstvu sa pakovanja.
  4. Čokoladu za kuvanje istopite na pari na sledeći način: u veću šerpu sipajte vodu, a u manju šerpu izdrobite čokoladu za kuvanje. Potom, kada voda proključa, stavite iznad nje šerpu sa čokoladom i mešajte sve dok se ne rastopi.
  5. Rastopljenu čokoladu dodajte u umućena žumanca. Ukoliko želite, možete i ovu masu prokuvati kratko na pari, ali ne i ne morate ukoliko ste sigurni u kvalitet jaja. Potom dodajte umućenu slatku pavlaku i sve blago sjedinite, mešajući kašikom. Na kraju dodajte umućena belanca.
  6. Kada masu za čokoladni mus sa višnjama dobro sjedinite, na dno posuda u koje ćete servirati čokoladni mus stavite višnje, pa preko masu za čokoladni mus.
  7. Umutite šlag, pa aranžirajte čokoladni mus sa višnjama. Po želji, možete narendati, iseckati ili rastopiti na pari čokoladu za kuvanje, pa je rasporediti preko šlaga.

Ovako pripremljen čokoladni mus sa višnjama ostavite kratko u zamrzivaču, pa služite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts