Karanfilić kao začin

Kao što je već svima poznato, začini su sjajan izvor antioksidanasa, a u sam vrh takvih začina spada karanfilić. U poređenju sa timijanom, ruzmarinom, origanom i žalfijom, karanfilić je najbolji u smanjenju oksidacije masti, što je i naučno dokazano. Karanfilić ima izuzetno antigljivično dejstvo pa zbog toga karanfilić ulazi u sastav svih proizvoda kojima se čisti digestivni trakt.

Karanfilić rešava mnoge probleme

Ako želite da iz kuhinje uklonite neprijatne mirise, stavite karanfiliće u malo vode da se kuvaju. Takođe, karanfilić može uspešno oterati dosadne mušice ako u neku posudicu sipate šaku karanfilića i ostavite je na stolu. Da bi zaustavili krvarenje, pospite po rani mleveni karanfilić. Ako vas muči nadutost, napravite čaj koji ćete piti dva puta dnevno. Potrebno je da u 250 ml provrele vode ubacite 5 karanfilića i pustite da čaj odstoji deset minuta.

Karanfilic zacin

Karanfilić deluje kao antiseptik, pa zaustavlja zubobolju, a istovremeno je dobar aromatik, pa uklanja i loš zadah iz usta. Karanfilić je odličan saveznik kada želite da smršate, zato što stimuliše probavu i pojačava bolje varenje i značajno ubrzava metabolizam. Karanfilić sprečava stomačne tegobe kao što su nadimanje i mučnina, oslobađa telo od toksina, povoljno utiče na zdravlje i rad našeg srca a može i da ublaži zubobolju.

Karanfilić za mršavljenje

Napravite sebi napitak koji ćete uzimati 30 dana, 30 minuta pre doručka: Pomešajte u jednu manju teglicu karanfilić, cimet i đumbir – po 30 grama od svakog začina. Svako jutro uzmite po jednu kašiku ove mešavine i razmutite je u 1 do 2 dl vode i popijte pre doručka. Terapija traje 30 dana, ne više od toga.

Karanfilić smanjuje holesterol

Napravite sebi napitak od karanfilića kako biste na prirodan način skinuli holesterol. Za to vam je potrebno: 2 litre vode 5 grama karanfilića. U flašu sa vodom stavite nesamleveni karanfilić, zatvorite bodu i ostavite je dva dana u frižideru. Za to vreme protresite bocu tokom dana nekoliko puta. Ovaj napitak pijte svako jutro, po jednu kafenu šoljicu (do 1 dl) dnevno. Kada popijete prvu količinu napitka, nastavite sa još jednom turom. Nakon što ste popili dve boce, napravite pauzu od 30 dana, pa ako je potrebno, ponovite terapiju, mada oni koji su probali, kažu da im druga tura nije bila potrebna.

Ulje od karanfilića

Ulje od karanfilića ima široku upotrebu. Odličan je za hidrataciju suve kože, ublažava strije i nadutost na licu. Nekoliko kapi ulja od karanfilića rastopite u vodi i nakapajte u jelo i dobićete prirodni afrodizijak. Kako da napravite ulje od karanfilića Ulje od karanfilica možete lako napraviti sami. Potrebno je da u jednoj tegli i staklenoj flašici, pomešate 1 šolju maslinovog ulje sa četvrtinom šolje celih karanfilića. Zatvorite i ostavite tado da odstoji 24 sata. Procedite ulje i čuvajte ga u frižideru u dobro zatvorenoj teglici ili flašici.

Upotreba karanfilića u jelima

Radi lakše probave, prilikom pečenja, posebno u masno meso, zabodite nekoliko karanfilića. Karanfilić se dobro slaže sa kiselim kupusom, lukom, cveklom, šargarepom i dinjom, a mnogi ga dodaju u peciva i hleb, u čorbe i umake, kobasice, šunke.

Čišćenje organizma

Za čišćenje celog organizma, poznata je mešaina od karanfilića i lanenog semena. Potrebno je da uzmete 10 grama suvih cvetova karanfilića i 100 grama lanenog semena pa sve usitnite u sitan prah (ili kupite već samvleveno u prodavnici zdrave hrane). Kada ste napravili ovu mešavinu, potrebno je da uzimate po dve ravne supene kašike 3 dana, pa napravite pauzu od 3 dana. Onda opet konzumirate mešavinu 3 dana, pa pravite pauzu naredna tri i tako mesec dana. Prah koji ste dobili možete dodati u kuvanu hranu, u jedan obrok ili ga potopite u čaši tople vode i popijte. Ono što može nekima da se desi jeste da se pojavi osip, svrab ili promena boje stolice, ali to znači da se vaš organizam čisti, pa nemojte prekidati terapiju.

Karanfilić mora biti pravi

Kod nas možete kupiti karanfilić u kesicama u obliku osušenih i nerascvetalih pupoljaka. Lako ćete proveriti da li su pravi ako ih bacite u vodu: ako karanfilić potone i pusti intenzivan i prijatan miris, onda je originalan, a ako ne potone i pusti blag miris, to je pokazatelj da se radi o sjajnim falsifikatima koji se prave od estrahovanog etarskog ulja. Da bi karanfilić zaista lekovito delovao, potrudite se da nađete original, jer drugi ne mogu postići željeni efekat.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts