Prirodni lekovi protiv podočnjaka

Za borbu protiv podočnjaka, uvek možete kupiti i koristiti relativno skupe preparate, gelove i kreme.Ipak, mnogo toga možete učiniti i uz pomoć prirodnih sastojaka od kojih neke obavezno imate u frižideru i od kojih možete napraviti savršene maske za sveže lice bez tamnih kolutova.

Tamni kolutovi se najčešće javljaju kao posledica umora, bolesti, neadekvatne ishrane, ali i zbog   naslednog faktora. Da biste podočnjake ublažili, područje kože oko očiju treba  redovno negovati.

Krastavac

Krastavac je jedanod najpoznatijih brzih i efikasnih prirodnih lekova za podočnjake. Recept je još poznatiji i jednostavan: Svež krastavac izrežite na deblje kriške pa ih stavite u frižider na oko pola sata.  Stavite zatim kriške krastavca kao obloge na podočnjake i pustite da deluju desetak minuta. Operite lice običnom vodom. Hladnoća sužava krvne sudove, pa će tako podočnjaci biti manje vidljivi posebno oni koji su posledica slabe cirkulacije.

podocnjaciLed

Led može biti korisno sredstvo ali sa njim ne treba preterivati. On pojačava cirkulaciju pa će tako podočnjaci koji su posledica loše cirkulkacije – biti manje vidljivi.

Paradajz

Paradajz ima materije koje posvetljuju kožu. Kašiku soka od paradajza pomešajte  sa  kašikom soka od limuna. Ovu masku nanesite na podočnjake i ostavite da deluje desetak  minuta pa isperite.  Preporuka je da tretman ponavljate dva puta dnevno da biste umanjili podočnjake.

Krompir

Krompir, je povrće, dobro poznato po svojstvu da može ukloniti odnosno ublažiti tamne kolutove pod očima. Nekada će biti dovoljno da kolutove krompira držite desetak minuta na očne kapke. Ako želite jači efekat, hladan krompir sitno narendajte i takve obloge stavljajte na podočnjake svakog dana. Podočnjaci će biti vidno smanjeni.

Limunov sok

Vitamin C iz limuna je veoma učinkovit za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju.

Natopite maramicu limunovim sokom i stavite na podočnjake oko 10 minuta.  Isperite vodom a postupak  ponovite dva puta ili tri puta nedeljno.

Ishrana

Izbegavajte slanu i dosta začinjenu hranu, posebno u večernjim satima. Unosite dovoljno tečnosti, najviše vode i biljnih čajeva. Izbegavajte kafu i cigarete jer kofein i nikotin utiču na nastanak podočnjaka. Neka vežbe postanu deo Vaše svakodnevice, makar to bile i lagane vežbe ili šetnja. i  Takodje, tamni i vrlo izraženi podočnjaci mogu biti symptom anemije pa uradite krvnu sliku i prilagodite ishranu. Izbegavajte preterano izlaganje ekranu kompjutera jer i to može uticati na jače podočnjake. Ako su podočnjaci simptom problema sa bubrezima, nakon utvrdjivanja tog problema, konsultujte se sa lekarom o prilagodjenoj ishrani i lečenju.

Masaža bi Vam dobro došla ako patite od podočnjaka, i to ciljana masaža lica, mada će pomoći i obična relaks masaža koja pojačava cirkulaciju.

podocnjaci1Namirnice za detoksikaciju i manje podočnjake

Uvedite u ishranu  namirnice koje pomažu detoksikaciju organizma kao što je jabuka koja sadrži antioksidante i pektin, zatim suve šljive koje su jak antioksidant, kivi koji je bogat C vitaminom, narandža i banana, zatim cvekla – poznata po antitoksičnom dejstvu, artioke koje blagotvorno utiču na žuč, zeleno povrće kao što su kupus, spanać, prokelj i karfiol a koji neutrališu toksine, duvanski dim i povoljni su za funkcionisanje jetre.  Na kraju, beli luk i morske alge u bilo kom obliku su takodje korisne za čišćenje organizma.

Čajevi su takodje blagotvorni, ali pazite sa ne preterate sa kofeinon. Birajte zeleni čaj koji čisti organizam ili hibiskus koji je bogat vitaminom C.

Ruzmarin

Pomešajte dve suve glavice kamilice sa dva prstohvata ruzmarina. Prelijte šoljom kipuće vode i pustite da odstoji pet minuta. U čaj potopite tupfere od vate i stavite ih ispod očiju. Neka odstoji tridesetak minuta  pa se onda umijte mlakom vodom.

Obloge od kamilice

Kao prva pomoć, za brzo umanjivanje podočnjaka, preporuka je  kućni tretman hladnim oblogama koje će suziti krvne sudove i dati trenutni efekat. Možete i da tupfere vate  umočite u ružinu vodicu ili u hladan čaj od kamilice. Pored toga što će ublažiti podočnjake, ovo je i svojevrsna aromaterapija koja će Vas opustiti.

Šminkom protiv podočnjak

Podočnjaci se najbolje prikrivaju korektorom, a preporučuju se korektori u vidu olovke koji daju optimalnu količinu preparata. Napomena – što ste stariji, sloj korektora treba da bude tanji.
Nabavite korektor sa svetlećim česticama a kada je u pitanju nijansa, izbegnite one preterano svetle jer će dati  veštački izgled.

Kako da proverite da li su Vaši podočnjaci posledica loše cirkulacije? Nakon što ste skinuli šminku,naslonite prst na podočnjak i blago pritisnite. Ako . kada sklonite prst, pritisnuto mesto posvetli, verovatno je reč o problem sa cirkulacijom.Ako koža ostane iste boje, radi se o hiperpigmentaciji.

Možda će Vas interesovati i naredne teme:

Prirodni lekovi za podočnjake, umorne i crvene oči

Nekoliko saveta kako da se podmladite bez skupih preparata

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts