|

Prednosti plastičnog pakovanja u odnosu na kartonske kutije

Ako imate i najmanju dilemu koju ambalažu ili pakovanje odabrati, gotovo je izvesno da ćete se odlučiti za plastičnu, jer je snažnija, izdržljivija, lakša i najzad, smanjuje troškove i materijalne resurse u odnosu na kartonske kutije i ostale vrste pakovanja.

Slobodno možemo reći da bi život bio nezamisliv bez kartonskih kutija – koristimo ih za čuvanje i transport stvari, a zatim vraćamo u obnovljive izvore. Napravljene su od papirne kaše koja se dobija od breza i borova. Pri njihovoj proizvodnji mala je potrošnja energije u poređenju s kutijama od drugih materijala. Lake su za jednokratnu upotrebu, a još lakše se recikliraju. Kvalitetnije kutije mogu imati višestruku upotrebu. Lagane su za korišćenje, naročito tokom pakovanja i selidbe.

Međutim, njihovi nedostaci, zbog kojih se okrećemo drugim vidovima pakovanja, nisu nimalo zanemarljivi:

  • Ne mogu se koristiti za teške proizvode
  • Lako se deformišu, pucaju i cepaju
  • Nisu vodootporne, te se u njima ne skladišti ništa tečno, niti treba da dolaze u kontakt s tečnostima.

Rešenje koje se logično nameće je okrenuti se plastičnim pakovanjima. Iako je zbog ljudskog nemara stavljena na “stub srama”, značaj plastike u modernom svetu je nemerljiv, a kada pričamo o skladištenju i transportu, onda je u nekim slučajevima bukvalno nezamenljiva.

Ovo su glavni benefiti korišćenja plastične ambalaže i pakovanja u odnosu na kartonske i ostale.

#1 Trajna je

Plastika može biti jaka kao čelik. Ova trajnost štiti proizvod – od pokvarljivih namirnica preko krhkih materijala i skupe elektronike pa do habanja tokom proizvodnje i isporuke. Pakovanje od plastike obezbeđuje da se vaš proizvod nađe na policama trgovina izgledajući kao da nije prošao dalek put, možda čak i kontinente, dok se nije našao tu.

#2 Laka je

Plastika je cenjena zbog male težine. Iako je preko 50% celokupne evropske robe upakovano u plastiku, ove plastike predstavljaju samo 17% ukupne težine ambalaže.

Studija o posledicama zamene plastike alternativama (kao što su papir i karton, staklo, čelik, aluminijum, tekstil, guma i pluta) otkrila je da su one u proseku 4,5 puta teže. Alternativa zahteva znatno više materijala kako bi se stvorilo isto pakovanje.

Ove benefite je pre nekoliko decenija uočila kompanija Schoeller Allibert zaključivši kroz svoj širok krug delatnosti da su se plasticne kutije pokazale kao nezamenjive u transportu i skladištenju.

Oslanjajući se na iskustvo koje datira iz šezdesetih godina prošlog veka, istraživanja tržišta i testiranja, razvili su liniju proizvoda za skladištenje, transport i ambalažu od plastike, zahvaljujući kojima su postali lider na tržištu i tu poziciju već dugo održavaju.

Istovremeno su pratili zbivanja na naučnoj sceni, te su ozbiljno shvatili upozorenja o zagađenju i čivanju životne sredine. Zahvaljujući tome danas imaju status društveno odgovorne kompanije koja ne šteti prirodi, a istovremeno brine o komoditetu korisnika, te su drške na plastičnim sanducima maksimalno udobne za nošenje.

#3 To je održivo

Iako mnogi misle da plastika šteti okolini, važi i obrnuto. Slobodno možemo reći da plastika takođe može i da čuva okolinu.

Mnoge kvalitete koje kritičari nazivaju ekološki negativnim, poput otpornosti plastike na koroziju i njene bio-inertnosti, čine plastiku veoma efikasnom u korištenju resursa.

Plastična ambalaža se takođe lako i često reciklira. Samo u 2014. godini, Sjedinjene Države su reciklirale skoro dve milijarde kilograma plastike!

#4 Od nje se može napraviti gotovo SVE

Plastika se može oblikovati u suštinski neograničene oblike. Zamislite veliku raznolikost ambalaže od plastike koju stalno vidite:

  • Torbe i kese
  • Filmovi
  • Vakum pakovanje
  • Tacne, tanjiri
  • Saksije
  • Kutije i kontejneri

Teško je misliti na materijal za pakovanje koga odlikuje atribut “višenamenski” više nego plastiku. Evo samo nekoliko stvari koje mogu da urade:

  • Prianja uz proizvod poput kalupa
  • Oblik pakovanja može da ima bukvalno bilo koji oblik
  • Može čvrsto da se zapakuje, a istovremeno jako lako otvori
  • Koristi se za pakovanje malih stvari, kao što je memorijska kartica i velikih, bicikl recimo
  • Veoma dobro čuva različite vrste tečnosti i materijala, bilo to topla hrana, nešto smznuto, kiseline ili otrovi
  • Kada pričamo o plastici, jedino ograničenje je mašta

#5 Isplativo je na mnogo nivoa

Na prvom mestu, plastična ambalaža je neuporedivo jeftinija u odnosu na ostale. Zbog svoje male težine, ona štedi sve resurse pri transportu, prevozu, isporuci. Materijal sam po sebi je ekonomičan – na primer, ako se odlučite za neke druge materijale, onda računajte i na 80% veću potrošnju energije!

Ovo je tek početak, iako se čini da nam je plastike “preko glave”. Uz ekološko osvešćenje i odgovorno korišćenje, plastika će modernom čoveku postati nezamenljiv sabornik kao što je bronza bila antičkom čoveku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts