Opština Valjevo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opstina-Valjevo-67

Na 70. kilometru od Beograda nalazi se poznato železničko mesto, Lajkovac. A u njegovoj blizini, manastir Bogovađa, podignut 1543. godine. Ne bi trebalo propustiti obilazak Jolića vodenice, jedinstvene kamene vodenice, koja i danas melje žito. Napravljena je pre oko 300 godina.

Crkva gradića Mionica, koji je smešten na 92. kilometru od Beograda je poznata po ikonama slikarske škole Hadži-Ruvima. Na desetak kilometara od Mionice nalazi se selo Struganik, rodno selo Živojina Mišića. Ostala je sačuvana vojvodina rodna kuća sa celokupnim enterijerom iz doba kada se rodio. Jula meseca svake godine ovde se odžava manifestacija „ Mišićevi dani“, u čast velikog srpskog vojvode.

Jedno od najboljih lečilišta u Srbiji, banja Vrujci je deo opštine Mionica.

Na reci Kolubari, na nepunih 100 kilometara od Beograda, pod obroncima planina: Medvednik, Maljen, Povlen i Jablanik, smešten je grad Valjevo.

Centralni gradski  trg je posvećen čuvenom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, Živojinu Mišiću, a krasi ga spomenik podignut njemu u čast. U neposrednoj blizini nalazi se i Narodni muzej, čija zgrada datira iz 1870. godine. Do Prvog svetskog rata najvažniji deo varoši Valjevo je bio Tešnjar. Stara čaršija smeštena sa druge strane Kolubare građena je u srpsko-balkanskom stilu, tokom 18. i 19. veka. Danas je to mesto za izlazak mladih Valjevaca, sa brojnim kafićima i restoranima. Muselimov konak je najstarija valjevska zgrada, sagrađena u 18. veku i predstavlja redak ostatak turskog graditeljstva. Danas je u njoj stalna izložbena postavka sa tematikom Prvog i Drugog srpskog ustanka. Na Kličevcu, nadomak grada se nalazi Kula Nenadovića, koju je 1813. godine podigao brat ubijenog kneza Alekse, Jakov.

U blizini Valjeva, na desetak kilometara od centra, smešteno je selo Brankovina. Prvobitno, pamćena je  po porodici Nenadović, a još veću slavu je stekla kao rodno mesto poznate pesnikinje Desanke Maksimović, koja je u Brankovini i sahranjena. U selu je i spomen muzej velike pesnikinje, a svake godine u maju, u njenu čast se održava manifestacija „Desankini majski razgovori”.

Petnica, Valjevo

Petnica je poznato izletište Valjevaca. Udaljena je od grada oko 5 kilometara, a poznata je i po pećini u kojoj postoje ostaci faune iz ledenog doba. U Petnici radi sportsko-rekreativni centar sa četiri bazena, a postoji i akumulaciono jezero, pogodno za ribolov. Svake godine je posećuje veliki broj učenika željnih dodatnog znanja, a u okviru „Istraživačke stanice za mlade”.

Reka Gradac, Valjevo

Reka Gradac je još jedna znamenitost ovog grada i sa svojim pritokama predstavlja jedno od „valjevskih čuda”. Izuzetno je bogata živim svetom, ribnjacima, a krasi je veliki broj vodenica.

Planina Maljev

Planina Maljen (1108 metara) se nalazi južno od grada i poznata je po svojim livadama punim cveća, posebno belog narcisa. Svakog jula se ovde održava manifestacija posvećena baš ovom cvetu. Vazdušna banja i  izletište Divčibare je jos jedna znamenitost Maljena. Bogata izvorskim i tekućim vodama, među kojima se izdvaja reka Manastirica sa vodopadom Skakalo, kao posebnom atrakcijom.

Video: Grad Valjevo

Share.

Leave A Reply