Razlike izmedju muškog i ženskog mozga

Koliko puta ste čuli da su muškarci s Marsa a žene s Venere? Na taj način želi da se skrene pažnja na potpunu različitost dva pola i to u svakom smislu. S druge strane, puno je zahteva da budemo korektni prema slabijem polu, da ne sme da bude generalizacija ili predrasuda jer su muškarci i žene potpuno ravnopravni.

Nedavna istraživanja medjutim, potvrdila su da izgleda zaista potičemo sa dve različite planete!

Naučnici su se prvenstveno bavili neuronima u prosečnom mozgu žene i muškarca. Napravili su mape koje jasno prikazuju  mreže neurona u mozgu oba pola.

zenski i muski mozak

Ono do čega se došlo pokazuje da je ženski mozak predodređen za društvene veštine i pamćenje, a rezultati za muškarce pokazuju da su oni kao stvoreni za  opažanje i koordinaciju.

Neuroni u mozgu kriju tajnu

U istraživanju se prvo krenulo od snimanja mozga. Na osnovu 1 000 snimaka, napravljeni su posebni crteži koji dokazuju znatne razlike izmedju jačeg i nežnijeg pola. Razlike u šemama odnose se na vrste veza medju neronima u mozgu.

Naime, kod žena je prisutna razgranata neuronska mreža u levoj i desnoj hemisferi mozga, a kod muškaraca veze između neurona pojačane su u prednjem i potiljačnom  delu mozga.

Potvrda uvreženih mišljenja

Istraživanje je obavljeno na institutu Univerziteta u Pensilvaniji. Učesnici u projektu navode da kaže da su ih iznenadile razmere u kojima su njihova otkrića potvrdila uvrežena mišljenja u društvu, I to vekovima. Oduvek se govorilo da je muški mozak predodređen za opažanje i koordinaciju pokreta, a ženski za društvene aktivnosti i pamćenje. Istraživanje je potvrdilo na taj način i to da žene imaju bolje sklonosti za obavljanje više radnji istovremeno.

Da podsetimo, u levoj hemisferi mozga pretežno su smešteni centri za logičko razmišljanje, a u desnoj za intuitivno razmišljanje, gde žene naravno  imaju primat.

I muškarci i žene imaju primat u odredjenim oblastima

razmisljanje muskraca i zene

Jednostavnije rečeno, žene su bolje u pamćenju stvari. Kada neko govori ili se žali, pripadnice lepšeg pola pažljivo slušaju i više su emocionalno angažovane dok slušaju, poistovećuju se sa govornikom…

Šeme nastale na osnovu rezultata ovog istraživanja takodje daju prednost muškarcima u nekim drugim sferama. Naime, jedini deo mozga u kome je kod muškaraca razgranatija povezanost leve i desne hemisfere mozga je cerebelum, koji igra važnu ulogu u snalaženju u prostoru i motorici. Ovo je jako bitno u savladavanju veština poput skijanja, upravljanja vozilima…

Detaljnije o istraživanju pogledajte na sajtu časopisa  “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts