Valjevo – Kulturno istorijski spomenici i turističke zanimljivosti

0

Kulturno-istorijski spomenici

Od kulturno-istorijskih spomenika značajne su najstarije zgrade u Valjevu, kao: Muselimov konak, kula Nenadovića, stare kuće i vodenice iz prošlog veka.

Muselimov konak

Najstarija zgrada u Valjevu je Muselimov konak koji je podignut krajem XVIII veka. U podrumu ove male zgrade bili su zatvoreni valjevski kneževi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin i odatle odvedeni na gubilište.

muselimov konak

Kula Nenadovića

Na brežuljku Kličevcu, severno od Valjeva, podigao je 1813. godine vojvoda Jakov Nenadović veliku kamenu kulu koja dominira okolinom. Među starim zgradama u Valjevu očuvani su i konaci pojedinih knezova i drugih znamenitih Valjevaca.

kula Nenadovica

U predvorju zgrade stare gimnazije nalaze se biste Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina, podignute 1954. godine prilikom proslave 150godišnjice prvog srpskog ustanka. Godine 1946. u gradu je podignuta kosturnica narodnih heroja poginulih u narodnooslobodilačkom ratu, dok je na Krušiku groblje u kome je sahranjeno 270 partizanskih boraca streljanih od okupatora 1941. godine.

U pojedinim ulicama i u pojedinim delovima Valjeva nalaze se spomen-biste istaknutih boraca i heroja narodnooslobodilačkog rata i spomen-ploče. Neizostavno treba posetiti kuću u ulici kneza Jovice u kojoj je održan sastanak i doneta odluka o formiranju Valjevskog partizanskog odreda. U okolini Valjeva ima i nekoliko starih manastira i drugih zanimljivih spomenika.

Izletišta i turističke zanimljivosti

Lepote i privlačnosti Valjeva i okoline poznate su. U neposrednoj blizini grada nalazi se prijatno šetalište Pećina. Ona se nalazi u šumi u kojoj je podignut izletnički restoran i odakle se pruža lep vidik na Valjevo i okolinu. S druge strane Kolubare ističe se šumovito brdo Vidrak.

Brdo Vidrak

Brdo Vidrak

Petnička pećina

Na 11 km. od Valjeva nalazi se istorijsko selo Brankovina, zavičaj čuvenih Nenadovića. Nedaleko Valjeva, u selu Petnici, nalazi se poznata Petnička pećina iz koje izvire reka Banja. Okolne planine Medvednik, Jablanik, Maljen i Povlen pune su raznovrsne divljači i terena pogodnih za izlete, planinarenje i smučanje.

Petnička pećina

Petnička pećina

Divčibare

Na 37 km. jugozapadno od Valjeva uzdiže se poznato izletište i klimatoko letovalište Divčibare. Ova vazdušna banja, do koje vodi automobilski put, oivičena je visovima Maljena s kojih se pruža izvanredan vidik na čitavu okolinu. Na Maljenu izviru mnoge rečice i potoci, a kroz Divčibare protiče rečica Kamenica. Smeštaj gostiju na Divčibarama omogućen je u hotelu „Maljen” i mnogim vilama i planiiskim kućama.

Divcibare

Divčibare

Share.

Leave A Reply