Valjevska Kamenica – naselje u opštini Valjevo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geografski položaj

Valjevska Kamenica leži u sredini valjevske Podgorine, na kosi koja deli vode Jadra i Obnice, na 343 m. nadmorske visine. Ime je dobila po rečici Kamenici koji kroz n.u protiče.

Broj stanovnika

Prema poslednjem popisu u selu Valjevska Kamenica živelo je 1005 stanovnika.

Istorijat

Kamenica se pominje u spisku sela valjevske eparhije iz 1735. godine kao selo sa 23 doma.Po haračkim defterima iz 1818. godine u njoj je bilo 44
kuće sa 56 poreskih i 149 haračkih lica. U ratovima između Austrije i
Turske u XVII i XVIII veku Kamenica je kao i čitav valjevski kraj prelazila iz jednih ruku u druge. Tri puta su austrijske vojske ulazile i povlačile se iz ovih krajeva što je izazvalo velika pustošenja.

seoski turizam

U ovim ratovima srpsko stanovništvo pomagalo je austrijsku vojsku, nadajući se da će je ona kao hrišćanska sila osloboditi turske vlasti. I u prvom srpskom ustanku stanovništvo Kamenice i okoline, ogorčeno dahijskim nasiljima i sečom Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina, ustalo je na Turke. Kad je počeo drugi ustanak, među prvima koji su se pridružili Milošu Obrenoviću bili su stanovnici ovih krajeva. I u prvom svetskom ratu narod Kamenice i okoline dao je snažan otpor neprijatelju i podneo je velike žrtve.

Za vreme narodnooslobodilačkog rata područje Kamenice bilo je poprište bcrbi protiv okupatora. Već krajem jula 1941. godine odred valjevskih partizana u smelom napadu oslobodio je Kamenicu. Tada je u njoj formiran narodnooslobodilački odbor i stvorena nova narodna vlast.

Posle oslobođenja privreda Kamenice i okoline počela je da se brže razvija.

Kulturno-istorijski spomenici

Od istorijskih spomenika najpoznatija je stara crkva koju je iznova podigao i obnovio na temelju starije crkve knez Jovan Bobovac 1818. godine. On je u njenoj porti 1832. g. i sahranjen.

Valjevska Kamnica – Slike će oduševiti sve ljubitelje seoskog turizma

Share.

Leave A Reply