Vladimirci – Istorija i slike grada i okolnih mesta u opštini

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geografski položaj

Vladimirci nalaze se u plodnom kraju, na nadmorskoj visini od 125 metara. Ima stalnu autobusku vezu sa Šapcom, Valjevom, Koceljevom i drugim mestima u okolini.

Broj satnovnika

Prema poslednjem popisu u Vladimircima živelo je 1879, a u opštini živelo je 20.373.

Istorijat

Po vremenu postanka Vladimirci su naselje novijeg datuma. U spisku naselja iz 1717. godine pominju se kao selo u šabačkom distriktu. Početkom XIX veka imali su svega 12 kuća. Stanovništvo ovoga kraja aktivno je učestvovalo u bitkama za vreme prvog ustanka, a naročito u čuvenoj mišarskoj bitki koja se odigrala nedaleko od varošice.

vladimirci slike

U drugoj polovini XIX veka Vladimirci postaju sedište posavotamnavskog sreza i naglo se razvijaju. Na ulazu u varošicu i sada se nalazi zgrada nekadašnjeg sreskog načelstva, čijeg je načelnika i njegovog pandura plastično opisao književnik Milovan Glišić u čuvenoj pripovetki „Glava šećera”. U toku prvog svetskog rata narod ovoga kraja podneo j-e velike žrtve. I za vreme narodnooslobodilačkog rata stanovvištvo je osetilo krvavu odmazdu okupatora, koji je naročito za vreme svoje prve ofanzive pustošio i ubijao.

Oslobođenjem Vladimiraca 1944. godine počinje brži privredni razvitak mesta. Posebna pažnja je posvećena poljoprivredi, zanatstvu u mlinarskoj industriji. Varošica se proširuje i ulepšava. Od novopodignutih zgrada ističe se zgrada spomen-doma palim borcima narodnooslobodilačkog rata. U domu je ploča s uklesanim imenima boraca iz ovoga kraja koji su pali u poslednjem ratu.

Od istorijskih znamenitosti u okolini Vladimirovaca treba pomenuti selo Debrc na Savi. U njemu se nalaze ruševine srednjovekovnog grada Debrca u kome je jedno vreme bila prestonica kralja Dragutina.

Share.

Leave A Reply