Kako do novih kupaca vaših proizvoda i usluga?

Uspešan biznis srazmeran je broju kupaca/klijenata koje ima, a ako njihov broj raste onda imate recept za uspešno širenje poslovanja. Zato je ključno pitanje svakog biznisa – Kako do novih kupaca proizvoda ili usluga?

Bilo da pokrećete ili razvijate vaš biznis potrebni su vam kupci ili klijenti. Nijedan posao ne bi imao smisla bez kupaca ili klijenata. Pored generisanja novih potencijalnih klijenata, kao i njihovog zadržavanja, za kompanije je postalo važno i da neguju odnose sa njima. Bez obzira da li prodaje proizvode ili pruža usluge cilj svake kompanije je da ih privuče što više, jer od njih zavisi uspeh poslovanja.

Istraživanja pokazuju da je kod leadova sa kojima se nastavlja komunikacija za 20% veća šansa da postanu kupci ili klijenti, nego kod leadova sa kojima se ne održava kontakt.

Za početak da objasnimo šta je to lead. Lead predstavlja svaku osobu koja je na internetu, a marketing lead je osoba koja je pokazala neku vrstu interesovanja za vaš proizvod ili uslugu. Lead generation, odnosno generisanje potencijalnih klijenata je proces kojim se utiče na interesovanje potencijalnih kupaca u cilju povećanja prodaje. Kada privučete lead-a, to vam ne garantuje da će on postati vaš kupac. Tada nastavljate komunikaciju i pokušavate da izgradite odnos, što pored potencijalnih novih kupaca može i da posluži za širenje svesti o vašem brendu. Krajnji cilj je da se leadovi konvertuju u kupce. Povećanje broja leadova povećava i bazu korisnika koji su uredno segmentisani pod različitim kriterijumima i aktivno praćeni. Sales Snap je alat za automatizaciju marketinga i prodaje koji ima funkcije potrebne za generisanje potencijalnih klijenata, upravljanje njihovim podacima i pretvaranjem potencijalnih kupaca

Šta je lead magnet?

Kako bi dobili podatke od posetilaca vašeg sajta, morate im ponuditi nešto čime ćete zadobiti njihovo poverenje i navesti ih da vam ostave informacije kao što su ime, broj telefona ili e-mail. Upravo ovakve vrste aktivnosti nazivaju se lead magnet kampanje. Jedan od glavnih načina na koji Sales Snap generiše leadove kroz lead magnet kampanju jeste gemifikacija. U ljudskoj podsvesti je da voli igre i da se takmiči, još kada na to dodate i mogućnost nagrade, imate dobitnu formulu. Gemifikacija klijentima daje osećaj euforije i zadovoljstva. Iskoristite to za interakciju sa svojom publikom. Pozovite ih na akciju (CTA), dajte im razlog da kliknu na nešto što će ih odvesti na landing stranicu, koja je dizajnirana za uzimanje podataka. Prikupite njihove informacije i navedite ih da postanu vaši klijenti. Dostupne su mnoge zabavne aktivacije kao što su:

  • točak sreće
  • greb greb
  • igre memorije
  • kvizovi znanja

Pored same ljudske potrebe da okuša sreću, proveri svoje znanje i takmiči se sa drugima, učešće podstičete i nekom nagradom koju ste spremni da im ponudite. To na primer mogu biti popusti, kuponi, vaučeri i slično. Ljudima će prijati osećaj da su nešto osvojili ili dobili za dzabe, dok vi zauzvrat dobijate njihove podatke sa kojima možete dalje da raspolažete.

Šta dalje raditi sa podacima?

Kada vam leadovi ostave podatke, njih je potrebno upotrebiti na najbolji mogući način. Pošto je podataka puno i uglavnom se razlikuju od osobe do osobe, potrebno je primeniti segmentaciju. Segmentacija tržišta je tehnika za kategorisanje vaših klijenata u odgovarajuće grupe, prema različitim parametrima. Ti parametri mogu biti njihovo ponašanje prilikom kupovine, lokacija, prihod, interesovanja i slično. Tada se pojedinačno, marketinškim strategijama može pristupiti svakoj od tih kategorija. U današnje vreme segmentacija je postala ključni deo skoro svakog poslovanja. Istraživanja kažu da segmentisani mailovi povećavaju mail open rate za 26%.

Naravno sve ovo se radi u skladu sa zakonskom regulativom o zaštiti podataka (GDPR).

Treba napomenuti da je za sve ovo za početak neophodno da u ovo digitalno vreme kompanija bude dobro pozicionirana kako bi je leadovi uopšte pronašli. Tu se podrazumeva dobra SEO optimizacija i u poslednje vreme sve više bitnije prisustvo na društvenim mrežama.

Ukoliko želite da povećate prodaju, pridobijete nove klijente, ostvarite i održavate kontakt sa njima, usput koristeći najefikasnije metode i najmodernije alate marketing automatizacije kontaktirajte nas!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts