Koliko će vas koštati stan u Beogradu? Pregled ponude po lokacijama

Menjate životni prostor, u panici ste oko izbora najboljeg rešenja ? Ne brinite, tu smo da zajedno odaberemo najbolji dom za vas. 

Svakako da je izbor stana jedna od najkrupnijih ali i najstresnijih životnih odluka. Zato u odabiru morate pažljivo uzeti u obzir sve parametre jer oni će uticati na vaš kvalitet života. 

Bitne stavke koje biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine stana

Pri odabiru stanova pre svega morate razmisliti da li ga kupujete za gotovinu ili ste kreditni kupac. Svakako da je kupovina stana za gotovinu bolja opcija, ali ni kreditni kupci ne treba da budu obeshrabreni. Kreditni kupci pak treba da provere svoju kreditnu sposobnost odnosno da unapred budu svesni toga sa kojim novčanim sredstvima raspolažu, kako bi sebi olakšali kupovinu. 

Ono što svakako igra bitnu stavku pri odabiru je i lokacija. Lokacije bliže centru Beograda drže jaču tj. višu cenu stanova, dok su one nešto dalje- jeftinije. Na vama je da li birate mir i tišinu van gradske buke i možda veći broj kvadrata za manji novac ili više volite urbane krajeve ali koji su samim tim i skuplji. 

Gradnja u Beogradu ne jenjava, baš kao i kupovina stanova, iako smo svesni opšteg porasta cena. 

Uvek je pitanje da li izabrati starogradnju ili novogradnju. To opet zavisi od toga šta vi želite, da li imate vreme i strpljenje za majstore i za renoviranje stana ili jednostavno želite da se uselite u novogradnju ali i da je uglavnom više platite. Međutim, tu se  javlja i drugi problem. Vlasnici starogradnje često znaju da precene vrednost svoje nekretnine i da je tretiraju kao novogradnju što će svakako kupce odvesti pre ka novogradnji. Svakako da je idealno naći stan u koji se prvi vlasnik stana uselio pre od 5 do 7 godina, koji je očuvan i koji se po mogućstvu prodaje opremljen. Time vam je proces kupovine znatno pojednostavljen, neće vas glava boleti od majstora, uštedećete vreme, a složićete se, to je ono što je danas nema cenu, nemerljivo je. 

S druge strane, neki će se opredeliti za novogradnju i zbog mogućnosti povraćaja PDV-a. Kao što vidite sve uvek ima svoje i prednosti i mane i proces kupovine stana zahteva veliku posvećnost, ali to ne treba da vas uplaši, naprotiv, ne postoji pravo vreme i uslovi, vi ste ti koji činite svako vreme pogodnim za kupovinu-zato birajte hrabro i odlučno. 

Pregled cena po lokacijama

Bitno je u pravo vreme naći stan, ali za to vam je potrebno i pravo mesto. Svako od nas najpre krene u “surfovanje” Internetom. U to ime, ukoliko ukucate BeogradskiStanovi.rs dobijate izuzetno preglednu ponudu i za stanove do 35, 40, 50 i 60 m2. 

Možete uočiti da su najtraženiji stanovi na sledećim lokacijama: Novi Beograd, Zemun, Vračar, Voždovac, Zvezdara, Stari Grad, Rakovica, Čukarica, Palilula i Savski Venac. 

Kada je u pitanju Novi Beograd, cene se krecu od 1750 eur/m2 za stanove do 60 m2 u Ledinama. Na dalje, uglavnom su cene do 3000 eur/m2 , dok Yu Biznis Centar, Stari Merkator, Bežanisjka kosa beleže cene od preko 3000 eur/m2, dok je Bulevar Zorana Đinđića najskuplji- čak preko 4000 eur/m2. 

U Zemunu u Altini možete naći stan za čak 2000 eur/m2, dok je naša preporuka da pogledate i stanove u Prvomajskoj u Zemunu, čija cena se kreće od 2400 eur/m2. Prvomajska je primamljiv  izbor  jer je kompleks smešten u najmirnijem delu Zemuna, savršena je lokacija za stanovanje sa odličnim saobraćajnim vezama i samo je na 15 min. šetnje od centra Zemuna. 

Cene stanova na Vračaru su standardno visoke, te ukoliko se odlučite za Crveni Krst planirajte bar 3000 eur/m2 dok će oni bliže Kalenić pijaci morati da izdvoje preko 4000 eur/m2. 

Na Voždovcu možete naći već od 2300 eur/m2, dok su stanovi bliže Autokomandi skuplji zbog beneficija koje donosi taj deo grada. 

Što se tiče Zvezdare, možemo primetiti da su cene uobičajno za Mirijevo oko 2000 eur/m2, dok lokacije bliže centru grada beleže veće cene. Cene u popularnoj ulici Živka Davidovića, kreću se od oko 2650 do 2900 eur/m2, u Učiteljskoj ulici nešto iznad 3000 eur/m2, što je i razumljivo ako uzmemo u obzir blizinu šoping centra Aviv Park, blizinu autoputa, Cvetkove pijace i drugih pogodnosti za život koje nudi ovaj deo grada. Ukoliko se odlučite za staru gradnju možete kupiti stan kod Olimpa za čak 1055 eur/m2, za stan od 55 m2. 

Dorćol i dalje drži cene preko 3000 eur/m2, Donji Dorćol i preko 4000 eur/m2 dok je cena  na Cvetnom Trgu i u užem centru čak 5000 eur/m2. 

Ukoliko je vaš izbor opština Čukarica, budite spremni da izvojite od oko 2000 eur/m2 za Bele Vode, Žarkovo, Železnik, Cerak dok je Banovo Brdo standardno skuplje, od oko 2600 eur/m2 do preko 3000 eur/m2. 

Ovo je kratki prikaz najtraženijih lokacija u Beogradu, ali svakako, tu smo za sva vaša pitanja i za stanove na drugim lokacijama. Ne propustite vaš stan iz snova- ostavite vaš e-mail kako bismo vam poslali novu ponudu stanova na vašoj željenoj lokaciji i kako biste na vreme bili informisani. Uživajte u kupovini.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts