Zašto je kartonska ambalaža ekološki prihvatljivija od plastike?

Kartonska ambalaža se sve češće posmatra kao ekološki prihvatljiva alternativa plastici, zbog svojih svojstava koja omogućavaju obnovljivost, biorazgradivost i lakšu reciklažu. Različite vrste kartona, poput valovitog i papirnog kartona, pružaju široku primenu, dok valoviti karton pruža dodatnu čvrstinu potrebnu za transport robe.

Danas se oko 70% valovitih kartonskih kutija globalno reciklira, što otvara pitanja o njegovom stvarnom uticaju na životnu sredinu. Da li je karton pravi odgovor na izazove održivog pakovanja? Kao jedan od najrasprostranjenijih materijala za pakovanje, karton zaslužuje detaljniju analizu. 

Ekološki uticaj kartona

Proizvodnja i odlaganje kartona imaju značajan uticaj na okolinu. Sa jedne strane, karton i papir su ekološki prihvatljivi jer su biorazgradivi i jednostavni za reciklažu, a reciklaža ovih materijala dostiže visoke stop i to do 92,9% u nekim slučajevima. Ovi reciklirani materijali često se koriste za ambalažu, uključujući kartonske kutije za pice i druge proizvode.

Međutim, proces proizvodnje kartona zahteva velike količine vode i energije, a upotreba sirovina kao što je drvna pulpa vodi ka seči šuma i degradaciji prirodnih staništa. Takođe, karton koji dospe na deponije može, usled raspadanja bez prisustva kiseonika, oslobađati metan, gas koji ima znatno jači efekat na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida.

S druge strane, industrija papira se, u poređenju sa drugim industrijama poput proizvodnje plastike, smatra manjim zagađivačem u smislu emisije gasova sa efektom staklene bašte, što je jedna od njenih pozitivnih strana.

Kako karton utiče na zdravlje

Kada se postavlja pitanje o toksičnosti kartona, potrebno je sagledati način proizvodnje i reciklaže ovog materijala. Glavni zdravstveni rizici povezani s kartonom potiču od hemikalija koje se koriste tokom reciklaže. Reciklirani karton često može da sadrži mineralna ulja, koja se koriste u bojama i mastilima, a koja mogu da dospeju u hranu pakovanu u ovaj materijal. 

Prema propisima, postoje maksimalno dozvoljene količine mineralnih ulja u kartonu, a ona iznosi 0,6 miligrama po kilogramu, posebno kada je u pitanju kartonska ambalaža za hranu. Zato je od suštinskog značaja da se proces proizvodnje i reciklaže kartona strogo kontroliše kako bi se smanjili potencijalni rizici po zdravlje.

Ukratko, iako karton sam po sebi nije nužno toksičan, hemikalije korišćene u procesu reciklaže mogu da predstavljaju opasnost. Kvalitetna kontrola i praćenje proizvodnih standarda osnova su za smanjenje rizika.

Kako reciklaža kartona pomaže očuvanju resursa i smanjenju otpada

Reciklaža kartona ima važnu ulogu u očuvanju životne sredine i racionalnom upravljanju otpadom. Proces reciklaže obuhvata prikupljanje, sortiranje i preradu kartona u nove proizvode, uz značajnu uštedu resursa:

  • Štedi od 25% do 50% energije u poređenju sa proizvodnjom novog kartona.
  • Smanjuje upotrebu vode za do 99%, čime se čuvaju važni prirodni resursi.

Reciklažom jedne tone kartona može se sačuvati čak 17 stabala, 27 litara vode i 4.100 kilovat-sati energije. Globalno, stopa reciklaže kartona je visoka, a zemlje poput SAD i Francuske beleže stope reciklaže od preko 90%.

Osim toga, reciklaža kartona doprinosi smanjenju otpada na deponijama jer jedna tona recikliranog kartona štedi više od 6,88 kubnih metara deponijskog prostora.

Ipak, proces nije bez izazova. Kontaminacija otpadom od hrane, prisustvo lepkova, kao i degradacija vlakana nakon više reciklažnih ciklusa, mogu negativno uticati na uspešnost reciklaže kartona. Uprkos tome, reciklaža ostaje jedna od najefikasnijih metoda za smanjenje ekološkog otiska i očuvanje prirodnih resursa.

Zaključak

Karton je definitivno omiljen izbor za ambalažu i pakovanje hrane, ali kao što smo videli, njegova reciklaža nosi i prednosti i izazove. Kroz proces reciklaže možemo uštedeti ogromne količine energije i vode, što znači manji uticaj na prirodu. Ali, uvek postoji „ali“ – kontaminacija otpadom, prisustvo lepkova ili degradacija materijala tokom višestruke upotrebe mogu značajno da utiču na uspešnost recikliranja.

Sve u svemu, karton kao materijal za pakovanje nudi brojne ekološke prednosti i ostaje održiva opcija. Naravno, kako bi te prednosti bile maksimalno iskorišćene, neophodno je da i dalje unapređujemo procese reciklaže i obraćamo pažnju na očuvanje resursa, jer svaki korak ka odgovornijoj upotrebi ambalaže pomaže u smanjenju otpada i zaštiti životne sredine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts