Vremenska prognoza

Dugoročna vremenska prognoza za Srbiju

Prognoza vremena za Srbiju za narednih 7 danavremenska prognoza za Srbiju

[widgets_on_pages id=2] Nezavisnost države Srbije datira od 2006. godine. Pre toga se nalazila u sklopu: Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Ova balkanska država zauzima region jugoistoka Evropskog kontinenta i graniči se sa 8 država.

U Srbiji postoji 5 Nacionalnih parkova i to: Fruška gora, Tara, Kopaonik, Đerdap i Šar planina.

Velika su istorijska i kulturna blaga naše zemlje. I u kom god njenom delu da se nađete postoje brojna mesta koja treba posetiti. Navešćemo samo neka od njih: Beograd, Novi Sad, Palićko jezero, Fruška gora, Srebrno jezero, planina Zlatibor, Lepenski vir, Zaovinsko jezero, planina Kopaonik, Ovčarsko-kablarska klisura, Belocrkvanska jezera, Subotica, Pešter, Sremski Karlovci, Avala, planina Rudnik, Valjevo, planina Tara, Mokra gora, Resavska pećina, Kragujevac, Vlasinsko jezero, Niš, Vranje i Vranjska banja, planina Goč, Sokobanja, Aranđelovac, planina Zlatar, Vrnjačka banja i mnoga druga.
Upravo zbog bogatog istorijskog i kulturološkog nasleđa, Srbija je vrlo posećena turistička destinacija.

Srbija je domaćin mnogih manifestacija, koje su vrlo značajne na međunarodnom nivou. Neki od njih su: BELEF, FEST, EXIT, Vrnjački karneval, Oktobarski salon, Beogradski sajam knjiga, Vukov sabor, Dragačevski sabor trubača, BEERFEST, BEMUS, Sterijino pozorje, Niški i Palićki filmski festival, BITEF…

KLIMA
Kako je reljef naše zemlje šarolik, tako je i klima u njenim delovima različita.
Uglavnom je umereno kontinentalna, dok se u pojedinim delovima kreće do kontinentalne, a zabeležena je i planinska u području visokih planina.

Najhladniji mesec je januar, a najtopliji juli. Prosečna godišnja temperatura je 11 °C. Najviše padavina se javlja u maju i junu.