Vremenska prognoza Beograd

Dugoročna vremenska prognoza za Beograd

Prognoza vremena za Beograd za narednih 7 danavremenska prognoza beograd

[widgets_on_pages id=2]Na mestu gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom, u centralnom delu zemlje, leži prestonica Srbije.

Prema postojećim istorijskim podacima, današnji Beograd su osnovali Kelti još u 3. veku pre Hrista. Zatim ga naseljavaju Rimljani, koji ga nazivaju Singidunum. Pod slovenskim imenom Beligrad se prvi put pominje 878. godine. Godine 1405. postaje glavni grad Srbije. Danas srpsku prestonicu čini ukupno 17 opština.

Beograd ima puno toga da ponudi stranim i domaćim turistima. Kada se već nađete u našem lepom gradu, svakako obiđite: čuveno izletište Beograđana, planinu Avalu, Kalemegdansku tvrđavu, Stari dvor, boemsku četvrt grada, Skadarliju…A to su samo neke od beogradskih znamenitosti. Grad na ušću Save u Dunav svakako ima još mnogo toga da ponudi.

KLIMA
Srpsku prestonicu karakteriše umereno kontinentalna klima, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 11,8 °C.

Najhladniji beogradski mesec je januar, a najtopliji juli. Poslednjih godina je karakterističan nagli dolazak leta, uz kratko i uglavnom, kišovito proleće.

Specifičnost Beograda je njegova čuvena košava. Reč je o vetru koji donosi vedro i suvo vreme, a duva sa istoka i/ili jugoistoka. Najčešće se javlja zimi ili s jeseni, a prema verovanju ako ne prestane da duva posle tri dana, duvaće još sedam. Ukoliko je naročito intenzivna, njeni udari znaju da dostignu i brzinu od 130km/h. Dobrobit koju Beograđani imaju od košave je svakako bitno čistiji vazduh.