Vremenska prognoza Čačak

Dugoročna vremenska prognoza za Čačak

Prognoza vremena za Čačak za narednih 7 danavremenska_prognoza_cacak

[widgets_on_pages id=2]Kada se krene prema jugu od srpske prestonice, na oko 150 kilometara udaljenosti se nalazi grad Čačak.

Prema postojećim istorijskim podacima, Srbi su živeli na području današnjeg Čačka još u periodu od 610. do 641. godine. A to potvrđuju materijalni ostaci na lokalitetu „Kulina“.

Čačak je bio vrlo važan grad za srpsku istoriju. Recimo, čuvena Hadži Prodanova buna je izbila 1814. godine u selu Trnava, nadomak Čačka.

U blizini grada se nalaze poznate srpske planine: Ovčar, Kablar, Jelica i Vujan, a Ovčarsko-kablarska klisura nadomak Čačka se naziva i „Srpska Sveta Gora“ zbog velikog broja srednjevekovnih manastira, koji su u njoj smešteni. Kroz nju teče reka Zapadna Morava. Tu je i čuvena Ovčar banja, poznato lečilište naše zemlje.

Ukupno 58 naselja se nalazi u sastavu opštine Čačak.
Grad Čačak je domaćin mnogim manifestacijama. Neke od njih su: „Disovo proleće“ (pesnička manifestacija koja se održava u maju svake godine), „ČAČAK OPEN“ (međunarodni teniski turnir, koji se organizuje u junu svake godine), Moravska regata, Ovčarsko-kablarska regata, sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“ (koji se održava svake godine krajem jula u čačanskom selu Prislonica), „Kupusijada“ (koja se održava u čačanskom selu Mrčpajevci, u septembru svake godine) i mnoge druge.

KLIMA

U ovom delu Srbije preovlađuje umereno-kontinentalna klima, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 11°C. Specifičnost klime Čačka su jaki vetrovi, koji uglavnom duvaju iz pravca severa i severoistoka. Prosečna brzina vetrova je 2,5 m/s.