Vremenska prognoza Jagodina

Dugoročna vremenska prognoza za Jagodinu

Prognoza vremena za Jagodinu za narednih 7 danaVremenska prognoza Jagodina

[widgets_on_pages id=2]Grad na reci Belici, u centralnoj Srbiji, nekada je nosio naziv Svetozarevo. A danas je to Jagodina…Prema predanju, naziv Jagodina potiče od krčmarice Jagode, koja je bil aizuzetno neobična. Predanje veli da je tokom dana radila kao krčmarica, a noću je u pratnji svojih 40 razbojnika išla u pljačku bogatih karavana. Od tog novca je podigla velelepni dvor iznad groblja, na Crvenom bregu, oko koga je niklo selo Jagodina. Legenda dalje kaže da je Jagoda prilikom jednog napada upoznala mladića u koga se zaljubila i odvela ga u dvor. Njeni saborci joj nikada nisu oprostoli što ih je napustila i izdala, pa su jedne noći zapalili njen dvor, nju i njenog ljubavnika. Pojedini ljudi su tvrdili da se sa zgarišta Jagodinog hana godinama čulo njeno kikotanje. Tako kaže legenda…

A prema istorijskim podacima područje današnjeg grada je naseljeno u antičko doba.

Danas je Jagodina vrlo važan administrativni i kulturni centar Srbije. A domaćin je brojnim manifestacijama. Neke od njih su: pozorišni festival „Dani komedije“, „Susreti sela“, „Oktobarski salon naivaca“ i tako dalje.

KLIMA

Nad područjem Jagodine preovlađuje umereno kontinentalna klima, koju karakterišu hladne zime i topla leta. Prosečna godišnja temperatura je 11,5°C.

U Jagodini javlja nekoliko tipova vetrova, a najzanimljiviji je tzv. Razvigorac, koji duva preko cele godine. Često se događa da se ovaj vetar iznenada javi u rano proleće i da duva duži vremenski period, izazivajući poplave.