Vremenska prognoza Kragujevac

Dugoročna vremenska prognoza za Kragujevac

Prognoza vremena za Kragujevac za narednih 7 danaVremenska prognoza Kragujevac

[widgets_on_pages id=2]Na oko 120 kilometara od glavnog grada Srbije, nalazi se četvrti po veličini grad u našoj zemlji. Smešten u srcu Šumadije, Kragujevac je centar Šumadijskog okruga.
Naziv grada potiče od ptice nalik jastrebu, koja se naziva kraguj. Ova vrsta je tokom srednjeg veka koriščena pretežno za lov. Prema istorijskim podacima Kragujevac je naseljen pre vladavine Nemanjica, a u periodu između 1818. i 1841. godine je bio prva prestonica moderne srpske države.

Kragujevac je posebno bitan za srpsku istoriju i zato što je u njemu osnovana prva srpska gimnazija, kasnije licej (1838. godine(, zatim prvi sud (1820. godine), prvo pozorište („Knjaževsko +srpski teatar“), prve novine „Novine srbske“), prva apoteka. Zato se ponekad ovaj grad naziva „Prvim u Srbiji“.

Smešten je na obalama reke Lepenice, okružen Gledićkim planinama, Crnim vrhom i Rudnikom.

Danas je Kragujevac važan administrativni, ekonomski, zdravstveni i kulturni centar, kako Šumadijskog okruga, tako i čitave zemlje.

Neke od znamenitosti grada su: Amidžin konak, Spomenik u Šumaricama, „Knjaževsko-srpski teatar“, muzej „Stara ivnica“, stara i nova kragujevačka crkva…

KLIMA

Kao i u većini predela naše zemlje i u Kragujevcu preovlađuje umereno kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura u ovom gradu je 11,5°C. Zanimljivo je da zabeleženo da e decembar mesec sa najvećim procentom vlažnosti vazduha (čak 79%), a septembar sa najmanjom (svega 39%).