Vremenska prognoza Kraljevo

Dugoročna vremenska prognoza za Kraljevo

Prognoza vremena za Kraljevo za nerednih 7 danaVremenska prognoza Kraljevo

[widgets_on_pages id=2]Jedan od retkih srpskih gradova koji se nalazi na čak tri reke, Kraljevo leži na: Zapadnoj Moravi, Ibru i Ribnici. U neposrednoj blizini grada se nalaze čuvene planine: Goč, Čemerno, Stolovi, Troglav i druge.

Prema istorijskim podacima i arheološkim otkrićima, područje današnjeg Kraljeva je bilo naseljeno još u 2. veku pre Hrista.

Obast današnjeg Kraljeva je bila vrlo bitna za srednjeveovnu srpsku državu Rašku. Tome u prilog govore i brojni srpski srednjevekovni manastiri, koji se nalaze u neposrednoj blizini grada, poput: Ljubostinje, Žiče (u kojoj su krunisani srpski kraljevi, a bila je i sedište srpske autokefalne crkve, 1219. godine), Graca i starog grada Magliča.

Okolina grada je poznata i po brojnim banjama, čija lekovitost je dokazana kroz vekove. Tu su: Mataruška, Vrnjačka i Bogutovačka banja.

Kada se već nađete u Kraljevu, ne propustite da pored njegove izuzetno zanimljive okoline obiđete i zanimljive građevine i kulturno-istorijske spomenike. Navešćemo samo neke od njih: gospodar Vasin konak, Narodni muzej, Kraljevačko pozorište. Crkva svete Trojice…

Jedna od najznačajnijih manifestacija, kako za grad Kraljevo, tako i za čitavu Srbiju je „Žički duhovni sabor – Preobraženje“. U okviru ove manifestacije se na praznik Preobraženja 19. avgusta svake godine i to u trpezariji manastira Žiča dodeljuje nagrada „Žička hrisovulja“. Ova nagrada se dodeljuje za pesničko delo koje u sebi spaja tradicionalne sa savremenim elementima.

KLIMA

Kao i u većem delu Srbije, tako i u Kraljevu preovlađuje umereno kontinentalna klima, sa godišnjom prosečnom temperaturom od 11°C. Najviša ikad zabeležena temperatura u Kraljevu je bila 44,3°C (22.07.1939. godine), a najniža 25,4°C ispod nule (13.02.1935.).