Vremenska prognoza Kruševac

Dugoročna vremenska prognoza za Kruševac

Prognoza vremena za Kruševac za narednih 7 danavremenska prognoza nis

[widgets_on_pages id=2]Srednjevekovna srpska prestonica j udaljena od današnje nešto manje od 200 kilometara. Prema istorijskim podacima, prvo pominjanje Kruševca je zabeleženo 1378. godine u jednoj povelji kneza Lazara.

Prestonica srednjevekovne Srbije je i tada, ali i danas važan kulturni i privredni centar čitave zemlje.

Veći deo grada je sazidan od rečnih oblutaka koji se nazivaju krušci, pa se veruje da je i grad po njima dobio naziv.

Grad je smešten u srcu Kruševačke kotline, u dolini Zapadne Morave, ušuškan između planina Kopaonik i Jastrebac.

Reljef grada je šarolik. I upravo zahvaljujući različitoj geološkoj građi, stvoreni su predeli od ravničarskih, preko planinskih do visoko planinskih.

Na teritoriji grada postoji više termalnih i mineralnih izvora. Najpoznatiji su: Ribarska banja, Žabare, Čitluk i Bela voda.

Kad se nađete u Kruševcu, obavezno obiđite: galeriju Milića od Mačve, Lazarev grad, Gradsku kuću, spomen park „Slobodište“, trg „Fontana“, Simića kuću, Spomenik miru…

U okolinu Kruševca se naloae i ostaci starih gradova Stalaća i Koznika, kao i čuveno lečilište naše zemlje, Ribarska banja. Tu su i manastiri: Ljubostinja, Sveti Roman, Rudenica i mnogi drugi.

KLIMA

U području grada vlada umereno kontinentalna klima, koja u pojedinim delovima ima karakteristike planinske. Prosečna godišnja temperatura vazduha je 11ºC. A prosečna vlađnost vazduha se kreće u rasponu od 66 do 83%.