Vremenska prognoza Niš

Dugoročna vremenska prognoza za Niš

Prognoza vremena za Niš za narednih 7 dana
vremenska prognoza krusevac

[widgets_on_pages id=2]U njemu se rodio car Konstantin Veliki… U njemu se ukršatju putevi: jedni vode na jug, prema Atini, a drugi na istok, ka Stambolu… Bio je pod vlašću Starog Rima, Bugarske, Vizantije, Ugarske, Srbije, Otomaskog carstva, Austrije…U sastavu Srbije se konačno i definitivno sve do danas nalazi od Berlinskog kongresa 1878. godine. Knez Milan Obrenović je u Niš ušao 11. januara iste godine.

Sedam godina nakon Berlinskog kongresa, kada je zvanično potvrđeno da Niš ulazi u sastav Srbije, izgrađena je pruga koja ovaj grad spaja sa Beogradom, a dalje sa Evropom.

Danas je Niš važana administrativni i kulturni centar naše zemlje. Domaćin je brojnih manifestacija. Neke od njih su: Niški džez festival, Niške muzičke svečanosti (NIMUS), „Filmski susreti“, muzički festival „Nisomnia“ i mnogi drugi.

Ko god boravi u Nišu, valjalo bi da poseti čuvenu Ćele kulu, jedinstveni spomenik iz perioda Prvog srpskog ustanka. Naime, ovu kulu je podigla turska vojska od lobanja poginulih srpskih ratnika u znak odmazde nakon bitke na Čegru. Zatim treba obići i: Narodni muzej, muzej „Medijana“, spomen sobu Stevana Sremca…

KLIMA

I u Nišu preovlađuje umereno kontinentalna klima, a prosečna godišnja temperatura je 11,4°C.

Najviša zabeležena temperatura je 44,2°C, izmerena 24.07.2007. godine, dok je najniža zabeležena 23,7°C ispod nule, izmerena 25. januara 1963. godine.
Meteorološka stanica grada Niša je smeštena u Niškoj tvrđavi i počela je sa radom 1889. godine.