Vremenska prognoza Novi Sad

Dugoročna vremenska prognoza za Novi Sad

Prognoza vremena za Novi Sad za narednih 7 danavremenska prognoza novi sad

[widgets_on_pages id=2]Najveći vojvođanski grad, a drugi po veličini u Republici, osnovan je krajem 17. veka, tačnije 1694. godine.

Nekadašnja „Srpska Atina“, danas Novi Sad je smešten na severnim obroncima Fruške gore, a od srpske prestonice je udaljen oko 90 kilometara.

Prema postojećim istorijskim podacima, današnji naziv grad nosi od 1748. godine, a pre toga je bio Racka varoš i Petrovaradinski šanac.

Kao administrativni centar Vojvodine, Novi Sad je i važno kulturno središte, kako Vojvodine, tako i celokupne Srbije. Domaćin je brojnih međunarodnih kulturnih manifestacija, poput: festivala „EXIT“, Novosadskog džez festivala, Zmajevih dečijih igara i tako dalje.

U gradu rade i tri pozorišta. Pored Kulturnog centra Novog Sada, brojni važni kulturni događaji se održavaju u Sinagogi i „Azbukum“-u, t. Centru za srpski jezik i kulturu.

Prilikom posete Novom Sadu valja obići: Pozorišni trg, Sinagogu, Petrovaradinsku tvrđavu, Spomen zbirku Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine…
A na 20-ak kilometara od Novog Sada se nalazi omiljeno izletište, kako Novosađana, tako i drugih stanovnika naše zemlje, takozvana „Srpska Sveta Gora“. Frušku goru pored pprelepih mesta za šetnju i uknik krasi veliki broj srednjevekovnih srpskih manastira.

KLIMA
Nad Novim Sadom vlada umereno kontinentalna klima, koju karakteriše prisustvo sva četiri godišnja doba.

Prosečna godišnja temperatura je 11°C. Usled globalnih klimatskih promena, zabeležena je povećana količina padavina poslednjih godina, što u nekim delovima gradačak izaziva poplave, jer postojeći kanalizacioni sistem ne može da primi toliku količinu vode.