Vremenska prognoza Pančevo

Dugoročna vremenska prognoza za Pančevo

Prognoza vremena za Pančevo za nerednih 7 dana
vremenska prognoza pancevo[widgets_on_pages id=2]

Banatsko mesto, nadomak Beograda, ujedno je i sedište Južnobanatskog okruga. Grad na ušću reka Tamiš i Dunav, tokom istorije je često menjao naziv. Bio je i: Panuka, Panucea, Panuča, Pančal, Pensej, Pajčova, Panziova, Bančova, Čomva, Pančova, da bi današnji naziv stekao 1918. godine i od tada ga nije menjao.

Od privrednih grana, u Pančevu je najzastupljenije ratarstvo, ali trgovina i zanatstvo.
U samom centru grada postoje brojne građevine koje potiču iz 19. veka. Tu je, između ostalih, Preobraženjska crkva, koju je oslikao Stevan Aleksić, a ikone su delo našeg čuvenog umetnika Uroša Predića, zatim Uspenska crkva, rimokatolička crkva Svetog Karla Boromejskog, koja datira s početka 18. veka i mnoge druge.
Manastir Vojlovica, za koji se veruje da je sagrađen posle Kosovskog boja (1393.) je od Pančeva udaljen svega 5 kilometara prema selu Starčevo.

Turistima koji su u poseti ovom mirnom gradiću je posebno interesantna šetnja pored reke Tamiš, gde je smešten veliki broj restorana. Uz to, u blizini Pančeva se nalazi i jedinstvena peščara na evropskom tlu, Deliblatska peščara.
Kada se iz Pančeve krene put Zrenjanina, nailazi se na mestašce koje je iznedrilo mnoge slikare-naivce. U Kovačici se nalazi i Galerija naivnog slikarstva, a prva izvožba naivnog slikarstva na području naše zemlje, održana je upravo u Kovačici 1952. godine.

Mnogi poznati srpski umetnici, poput: Uroša Predića, Mihajla Pupina, čika Jove Zmaja, Miloša Crnjanskog, Mie Antića, Vaska Pope, Milorada Pavića i drugih su boravili i stvarali u ovom gradu.

KLIMA

Na području grada Pančeva preovlađuje umereno kontinentalna klima, koju karakterišu duga topla leta, nešto hladnije i svežije zime. Proleća su kraća i svežija, dok su jeseni duže i toplije.

Prosečna godišnja količina padavina je 621 mm, a prosečna godišnja temperatura vazduha je 11,4 stepena Celzijusove skale.