Vremenska prognoza Požarevac

Dugoročna vremenska prognoza za Požarevac

Prognoza vremena za Požarevac za narednih 7 dana

vremenska prognoza pozarevac

[widgets_on_pages id=2]

Središte Braničevskog okruga, grad Požarevac je udaljen od Beograda 80-ak kilometara. Geografski položaj grada je vrlo zanimljiv, jer je smešten između čak četiri reke, i to: Mlave, Peka, Dunava i Velike Morave. A oko njega se prostire plodna ravnica, Stig.

U Požarevcu radi veliki broj fabrika koje snabdevaju srpsko i svetsko tržište.
Poznato arheološko nalazište „Viminacijum“ se nalazi u okolini Požarevca.
Čuveno naselje Ljubičevo, u neposrednoj blizini grada je nastalo u okolini letnjikovca kneginje Ljubice, žene kneza Miloša Obrenovića. Sada je već tradicija da se svake prve nedelje septembra u Ljubičevu održava manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj kako gostiju iz naše zemlje, tako i iz sveta.

Za ovaj grad su vezana imena poznatih srpskih umetnika, poput: glumice Žanke Stokič, glumca Milivoja Živanovića i slikarke Milene Pavlović Barili.
Iznad grada se nalazi brdo i spomen park „Čačalica“, na kome je streljano oko 3 000 ljudi u tokom Drugog svetskog rata.

Na širem području grada su prisutne brojne vrste sitne divljači, poput; lisica, jarebica, divljih pataka…A na obližnjim rekama, bogatim: smuđom, šaranom, tolstolobikom i drugim vrstama riba, dobro je razvijen sportski ribolov.

KLIMA

Kako veći deo grada leži u ravnici, tako je klima u Požarevcu slična umereno kontinentalnoj klimi koja preovlađuje u banatskoj ravnici.
Prosečna godišnja temperatura je 13 stepeni Celzijusovih.