Vremenska prognoza Šabac

Dugoročna vremenska prognoza za Šabac

Prognoza vremena za Šabac za narednih 7 dana

vremenska prognoza sabac

[widgets_on_pages id=2]

Nešto manje od 90 kilometara od srpske prestonice, nalazi se grad Šabac. Smešten u Mačvanskom okrugu, Šabac ima vrlo povoljan položaj, jer se nalazi na vrlo bitnim saobraćajnim pravcima, kako druskim, tako i rečnim, ali i železničkim.

Prema postojećim istorijskim podacima, čak u periodu mlađeg kamenog doba su postojala naselja na prostoru današnjeg grada. Naselje Zaslon je prvo naselje koje su naseljavali Sloveni, tokom srednjeg veka. A za njegovo postojanje se saznalo iz dubrovačkih spisa koji su nastali polovinom 15. veka (1454. godine).

Za današnji naziv grada se pouzdano zna da je novijeg datuma, ali nije utvrđeno kako je nastalo.

Grad je počeo da se razvija dolaskom brata kneza Miloša Obrenovića, Jevrema na njegovo čelo. On je uneo duh novog vremena među tada primitivan srpski živalj. Tako je, za vreme njegove ladavine nastao veliki broj zdanja, od kojih su neka i danas očuvana. To su: Jevremov letnjikovac (kojim se Šapčani i danas ponose, a koji je bio uzor budućem beogradskom konaku kneginje Ljubice, zatim osnovna škola (prva u tadašnjoj Srbiji, 1826. godine), iste godine nastaje i prva apoteka i Okružna i varoška bolnica i mnoge druge.

Danas je grad Šabac domaćin brojnim manifestacijama, poput recimo „Čivijade“, „Festivala cveća“, „Šabačkog kulturnog leta“ …

KLIMA

Na većem delu grada preovlađuje umereno kontinentalna klima. Mada se u nižim delovima grada oseća uticaj panonske, a u brežuljkasto-planinskim južnim delovima, planinske klime.

Kako se reljef razlikuje u pojedinim delovima grada i klimatski uticaj, tako se i količina paavina povećava od severoistočnih delova do južnih, odnosno jugozapadnih.