Vremenska prognoza Sremska Mitrovica

Dugoročna vremenska prognoza za Sremsku Mitrovicu

Prognoza vremena za Sremsku Mitrovicu za narednih 7 danaVremenska prognoza Sremska Mitrovica

[widgets_on_pages id=2]Jedan od najstarijih srpskih gradova, nekadašnji Sirmium udaljen je od Beograda oko 75 kilometara, a od Novog Sada oko 50.

Sremska Mitrovica se nalazi na levoj obali reke Save i smatra se administrativnim i kulturnim centrom Sremskog okruga.

O poreklu naziva grada postoji nekoliko teorija. Prema jednoj od njih. Grad je nazvan po Siru, odnosno Sirmusu, vođi Tribala, ilirskog plmena. Prema drugoj, naziv vodi poreklo iz sanskrita, u značenju „vodeni tok“. Ili, pak od latinske reči za obližnju reku Savu – Savum. Odakle god da potiče staro ime Sremske Mitrovice, kroz istoriju je dokazano da je ona, zahvaljujući pogodnom geografskom položaju i plodnom tlu na kome se nalazi, igrala vrlo važn7u ulogu.

Danas je Sremska Mitrovica vrlo važno kulturno središte kako Vojvodine, tako i čitave Srbije. Često se za ovaj grad kaže da je svojevrstan „Muzej pod otvorenim nebom“. Ova krilatica je prati zahvaljujući ostacima antičke prestonice iz doba Starog Rima, zatim brojnim građevinama različitih stilova koje je krase. Neki od spomenika koji se nalaze u ovom lepom vojvođanskom gradiću su vrlo specifični. Recimo, Sunčani sat je jedini takav na svetu, koliko je poznato.

Sremska Mitrovica je i domaćin brojnih manifestacija. Neke od njih su: Džez festival, Festival besedništva, „Srem folk fest“ (festival folklora), „Mitrovačka pesma“ i mnogi drugi.

KLIMA

Na području opštine Sremska Mitrovica preovlađuje umereno kontinentalna klima. Njene osnovne karakteristike su postojanje sva četiri godišnja doba, uz topla leta i blage zime i prelaznim, kišovitim periodima.