Vremenska prognoza Užice

Dugoročna vremenska prognoza za Užice

Prognoza vremena za Užice za narednih 7 dana

vremenska prognoza uzice[widgets_on_pages id=2]

Na obalama reke Đetinje, u Zlatiborskom okrugu, leži grad Užice. Nekadašnje Titovo Užice današnji naziv nosi od 1992. godine.

U blizini grada se nalaze planine Zlatibor i Povlen.
Prema postojećim istorijskim podacima prostor današnjeg grada su prvo naselili Iliri. Sa dolaskom Rimljana, stanovnici su romanizovani, a čitava oblast se našla u sastavu provincije Dalmacije. Sloveni su naselili ovaj kraj u srednjem veku.

Do 1180. godine, grad je bio pod vlašću župana Stracimira, a onda ga je veliki župan Stefan Nemanja pripojio teritoriji Raške. Zatim je Užice bilo u posedu kralja Dragutina, cara Dušana i kneza Lazara, da bi ga 1463. godine osvojili Turci. Nakon četiri veka, tačnije 1807. su ga oslobodili srpski ustanici.

U Užicu se održavaju brojne manifestacije. N“Svetosavski bal“, Međunarodni pozorišni festival, Skokovi u vodu sa starog železničkog mosta, „Dani borovnice“, „Zavičajni dani Mokre Gore“…

Treba napomenuti da je Užice prvi grad u našoj zemlji u kome je sagrađena elektrana po principima Nikole Tesle. Reč je o hidroelektrani na Đetinji, koja je sagrađena 1900. godine.

KLIMA
Kako je grad okružen visokim planinama, u njemu preovlađuje planinska klima. U pojedinim oblastima je prisutna umereno kontinentalna.

Za požešku kotlinu je karakteristično da je jedna od najmaglovitijih u našoj zemlji. Najmaglovitije je u periodu proleća i jeseni, dok se leti javlja samo prilikom visokih temperatura.