Vremenska prognoza Vranje

Dugoročna vremenska prognoza za Vranje

Prognoza vremena za Vranje za narednih 7 danaVremenska prognoza Vranje

[widgets_on_pages id=2]Na oko 350 kilometara južno od Beograda, u podnožju planina: Krstilovice, Plačkovice i Pržara smešten je administrativni, politički i k7ulurni centar Pčinjskog okruga. Grad Vranje je od granice sa susednom Bugarskom udaljen svega 40-ak kilometara.

Jedna od najvažijih Vranjskih manifestacija je „Borina nedelja“, koja se održava svake godine od 23. do 29. marta spomen na velikog srpskog književnika, koji je rođen u Vranju. Još jedna manifestacija u njegovu čast je „Borini pozorišni dani“, koji se održavaju svake godine u poslednjoj oktobarskoj nedelji. Tu su i: „Dani Vranja“, „Međunarodna radionica animiranog filma“ i mnoge druge.

Ovaj lepi srpski grad je izuzeto bogat spomenicima. Tako, ko god se u njemu nađe, ne bi trebalo da zaobiće: staro vizantijsko utvrđenje „Markovo Kale“, Pašin konak, kuću u kojoj se rodio Bora Stanković, Gradski park u kome se nalazi većina spomenika važnim istorijskim ličnostima, poput: Justina Popovića, Bore Stankovića i drugih.

KLIMA

Osobenost klime u ovom području jue njen lokalni karakter. Naime, klima nad Vranjem je nastala mešavinom umereno kontinentalne i malo izmenjene mediteranske klime. Se ovo se dogodilo pod uticajem zanimljivog reljefa u ovom području Srbije, tako da su godišja doba u ovoj oblasti nejednakog trajanja. Često se događa da proleće izuzetno kratko traje i da počne vrlo rano, a da leto ude dugo, suvo i vrlo toplo. Jeseni su uglavnom duge i tople, uz dosta sunčanih sati, dok je zima u Vranjskoj kotlini uglavnom blaga i kratko traje uz malo snega, aplaninski delovi imaju dosta snega.