Bela Griva, Rene Gijo

Ukratko prepričana lektira za 4. razred

Autor: Rene Gijo
Književni rod: epika
Književna vrsta: roman

Tema dela

Neobično prijateljstvo između dečaka i konja.

“ Bela Griva”, analiza

Roman “ Bela Griva “, francuski pisac Rene Gijo je napisao dok je boravio u Africi, gde je više od 20 godina radio kao učitelj u Senegalu. U njemu je obrađena vrlo zanimljiva tema – prijateljstvo između malog dečaka i životinje. Ali ne bilo kakve životinje, već ždrebeta divljeg konja, koga je dečak Folko ugledavši ga prvi put nazvao Bela Griva.

Iako roman ima vrlo tužan kraj, on pokazuje koliko jedno prijateljstvo koje je iskreno, može da bude jako. Toliko jako da dečak, želeći da spase svog prijatelja odlučuje da žrtvuje svoj život.

Roman obiluje živopisnim opisima i događajima.Bela Griva Rene Gijo

Roman na svojevrstan način pokazuje svom malom čitaocu da prijateljstvo između životinje i čoveka može biti itekako kvalitetno i pravo. Ponekad, čak životinje mogu biti odaniji prijatelji od ljudi, što se smatra i porukom ovog romana.

Posebno je zaniljiv odnos koji dečak ima sa starim Antoniom, koji ga jedini razume, jer i sam oseća veliku ljubav i privrženost prema ovim životinjama. Zato mu i pomaže da pronađe Belu Grivu, kako bi mu pomogao.

Sa druge strane je dečakov deda, koji ne razume toliku njegovu zanesenost divljim konjima, ali zbog velike ljubavi prema dečaku je prećutno odobrava. Ono što povezuje ova dva lika je velika ljubav koju obojica osećaju prema Folku.

“ Bela Griva “, Rene Gijo, prepričana lektira

Radnja prati siromašnog dečaka koji živi na kraju močvare sa svojim dedom Euzibiom i bratom. Dok je lutao po močvari, uživajući u predelima koji ga okružuju, Folko je ugledao ždrebe divljeg konja, kome je odmah nadenuo ime Bela Griva. U tom trenutku je Folko shvatio da se između njih može roditi prijateljstvo, što je i osnovna tema romana.

Nažalost, tu su bila i dva čergara, koja su pokušala da uhvate Belu Grivu, čija nesputana, divlja priroda nije mogla to da dopusti, te je konjić uspeo da pobegne. Antonio je bio takozvani gardijan, odnosno lovio je konje i pripitomljavao ih.

Gazda imanja naređuje da se Bela Griva uhvati i zatvori, što čergari uspevaju da sprovedu u delo, ali samo na kratko, jer konjić uspeva da se oslobodi i nanovo pobegne.

Kada je čuo za to, Folko uz Antoniovu pomoć polazi da traži svog prijatelja. Iako je svestan da mu je dečak prijatelj, Bela Griva pokazuje dozu nepoverljivosti, zbog neprijatnosti koju je od ljudi doživeo ranije. U trenutku kada mu prilazi dečak, približava se i gazda sa čergarima i Bela Griva u besu nasrće na gazdu. Nakon toga, gazda kaže da konjića uzme bilo ko, jer njemu ne treba i dozvoljava Folku da uzme životinju.

Folko je negovao svog prijatelja, ali glas divljine u konjiću je bio jači i on napušta svog prijatelja. Ubrzo, gazda krši dato obećanje i oslučuje da Belu Grivu proda cirkusu. Folko nanovo kreće u potragu za prijateljem. U trenutku kada je shvatio da nema drugog izlaza da spase svoj prijatelja, Folko odlučuje da je bolje da zajedno stradaju i reka ih povlači na dno.

Bela Griva analiza dela

Likovi i njihove osobine

Glavni likovi su dečak Folko i ždrebe divljeg konja, Bela Griva.

Sporedni likovi su: Euzibio (Folkov deda), Folkov brat, Antonio, gazda imanja, gardijani (dreseri konja), čergari i kobila Rita (majka Bele Grive).

Dečak Folko je: znatiželjan, požrtvovan, sledi svoje snove.

Mlado ždrebe Bela Griva je: nepoverljiv, usamljen, ima divlju prirodu, predodređen je za vođu jer je izuzetno srčan i hrabar.

Antonio je pun razumevanja za dečaka, veliki ljubitelj konja, zanesenjak.

Deda Euzibio je, nasuprot Antoniu potpuno trezven, slab je na unukove želje, jer prema njemu oseća bezgraničnu ljubav, skroman.

Gazda je: pohlepan, bezobrazan, sebičan, dvoličan i ne drži datu reč.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts