Šta je potrebno za pasoš?

Koja sve dokumenta su potrebna za izradu novog biometrijskog pasoša?

sta je potrebno za pasos 567
Šta je sve potrebno od dokumentacije za vadjenje novog pasoš?


Ako zelite da izvadite biometrijski pasos, potrebno je da pripremite sledeca dokumenta:

  • vazeca licna karta (daje se samo na uvid),
  • Izvod iz maticne knjige rodjenih (ne stariji od 6 meseci)
  • Uverenje o drzavljanstvu
  • Putna isprava ciji je rok vazenja istekao ili ne moze sluziti svojoj nameni
  • dokaz o uplacenoj nadoknadi za izdavanje pasosa

to se fotografije tice, nju nije obavezno da imate, jer ce vas fotografisati sluzbenik u policijskoj stanici. Ukoliko, pak zelite da se fotofrafisete negde drugde, vazno je da bude fotografija dimenzija 5×5 cm I “en face” sa jednobojnom, sivom pozdinom.

U roku od 30 dana od dana podnosenja zahteva bi trebalo da dobijete pasos. U izuzetno hitnim slucajevima, poput potrebe za hitnim lecenjem u inostranstvu, obavestenja o smrti ili teskoj bolesti clana uze porodice ili neodloznog sluzbenog puta ili iz drugih opravdanih razloga, nadlezni organ je duzan da Putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnosenja zahteva. Vazno je da uz zahtev prilozite dokaze koji potvrdjuju hitnost vadjenja pasosa.

Na sajtu MUP-a Republike Srbije mozete proveriti racun na koji treba da uplatite taksu, ali vam najtoplije preporucuje da ipak prosetate pre toga do stanice policije I proverite broj racuna. U vecini policijskih stanica postoje salteri banaka na kojima mozete direktno uplatiti taksu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts