Kako napisati motivaciono pismo za posao (primer)

Motivaciono pismo za posao, kao propratni dokument Vašoj biografiji je dokument u kome treba da se navedu neki vaši lični podaci koji nemaju mesta u formularima za CV.

Zadatak motivacionog pisma je da potencijalnom poslodavcu stvori detaljniju sliku o Vama i da ga ubedi da izabere baš Vas u moru kandidata za posao na koji konkurišete.

U propratnom pismu treba da zaista objasnite koste, šta želite i šta možete da ponudite poslodavcu. Mora biti u skladu sa biografijom, i ne treba da ponavlja podatke koje već sadrži vaš CV.

Umotivacionom pismu je potrebno da se navedete koji su vaši lični ciljevi i motivi zbog kojih želite baš taj posao.

Naravno, ni slučajbo nemojte da izmišljate neke činjenice i veštački obogaćujete Vaše iskustvo kako biste dobili prednost pred komisijom za primanje u radni odnos. Predstavite sebe u pravom svetlu sa istinitim podacima jer uvek postoji mogućnost da Vas prime i zatraže dokaz vaših navedenih iskustava i veština.

Propratno pismo se prirodno razlikuje od posla do posla ali uvek treba da Vas predstavi kao odgovornu i vrednu osobu koja želi da radi, koja želi da se usavršava i dokvalifikuje ako je potrebno, motivisana je i kompetentna baš za to radno mesto.

motivaciono pismo

Kako napisati kvalitetno motivaciono pismo

Kako se piše propratno pismo? Pre nego krenete da pišete motivaciono pismo za posao, razmislite o svojim motivima, ciljevima i željama. Ciljeve navedite na početku pisma, a pri kasnijoj razradi je dobro da navedete šta poslodavac od Vas može da očekuje, za šta ste stručni, kako biste se uklopili na novom radnom mestu…

U nastavku bi bilo poželjno da navedete vezu vaše profesije sa upražnjenim radnim mestom. Navedite obavezno da imate dugoročan plan za ostanak u kompaniji i da ste spremni da svojim znanjem date doprinos firmi i da predložite neke Vaše inovacije.

U svakom slučaju, osnovni cilj ovog pisma je da dokažete da ste jedinstveni, da ste baš neko koga poslodavac želi u svom timu, i da su Vam namere otvorene.

Budite koncizni a ne opširni

Forma propratnog pisma nije toliko bitna koliko njen kvalitetan sadržaj. Potrebno je da budete jasni, dosledni i logični. Nemojte dužiti i ponavljati već navedene činjenice. Niko nema dva sata da čita i razjašnjava Vaše propratno pismo.

Imajte na umu da će Vaše propratno pismo biti jedno od stotinu pisama koje će poslodavac morati da pročita. Dodatni savet je da najpre napišete prvu verziju, a onda nakon nekoliko dana, napravite još jednu verziju, uporedite i na kraju napravite simbiozu najboljih i najefektnijih sadržaja.

Najbitnije je da ne zaboravite dva osnovna elementa propratnog pisma – šta vi očekujete od poslodavca , i šta on može očekivati od Vas.

Budite originalni i prepoznatljivi

Izbegavajte uopštene fraze i prazne rečenice. Morate biti konkretni jer će Vas samo tako zapamtiti neki od članova komisije. Probajte da napišete nesvakidašnje rečenice uz upotrebu specifičnih reči. Ne preterujte sa stranim rečima i izrazima, ipak vam treba posao u Srbiji. Originalnost je najbitnija jer ćete se tako izdvojiti medju drugim uglavnom brojnim kandidatima.

Izbegavajte poznate fraze

Evo primera nekih opštih mesta u motivacionim pismima koje ćete sigurno naći u 90 posto ovih pisama: motiviše me uspeh, napredovanje i rešavanje problema“ , „volim timski rad“ , spreman sam da napredujem i učim“…

Dobra taktika je i da se detaljno informišete o kompaniji kod koje konkurišete za posao, čime sekonkretno bave, šta su im slabe tačke, koliko su uspešni, koliko već posluju, imaju li ogranke u unutrašnjosti ili inostranstvu, sa kim saradjuju, ko im je konkurencija…

Na osnovu dobijenih podataka, biće Vam lakše da koncipirate vaše ciljeve i motive a poslodavac će osetiti da ste informisani što se visoko ceni i đto može da nadomesti neki od nedostataka kao na primer ako ste bez iskustva u toj vrsti posla, ili uopšte.

Motivaciono pismo / primer

Petar Petrović
Ulica i broj
Grad
Broj telefona,
Mail adresa

Naslov (možebiti boldovan): Prijava na oglas (Ime kompanije) i broj konkursa

Postovani,

Molim Vas da prihvatite moju prijavu na oglas za poziciju (radno mesto) u Vašoj kompaniji, koji je objavljen u (navesti mesto i vreme objave konkursa).

Moje iskustvo u (navesti imena kompanija ) pomoglo mi je da steknem pravi uvid u stanje na tržištu (navesti oblast poslovanja firme) tako da smatram da kao radnik na poziciji (navesti poziciju) u Vašoj kompaniji mogu doprineti uspehu i kolektivu svojim znanjem i kvalitetom.

Posebno me interesuju oblasti (navesti oblast poslovanja) jer je moje predjašnje iskustvo i obrazovanje dobra osnova za komunikaciju sa klijentima i kvalitetnu promociju usluga/proizvoda Vaše kompanije.

Na univerzitetu (navesti ime univerziteta i fakulteta) stekao sam zvanje (navesti zvanje) a posle diplomiranja bio sam angažovan na poslovima ( navesti angažovanje   ) u kompaniji ( staviti ime kompanije ). Takodje , radio sam i tokom studija kao (navesti radno mesto).

U kompanijama gde sam bio angažovan, stekao sam dosta poslovnih ali i ličnih kontakata i prijatelja što bi mi, verujem pomoglo i koristilo za poziciju za koju konkurišem u vašoj kompaniji.

Posedujem osobine kao što su lojalnost, poverenje, dobar odnos sa klijentima i uopšte ljudima, pa smatram da su to ključne činjenice kojeme preporučuju za posao u vašoj kompaniji.

Smatram da sam vredan radnik i osobana koju sekolege mogu osloniti. Posedujem vozačku dozvolu B kategorije, regulisao sam vojnu obavezu, porodična sam i društvena osoba.

Moja biografija je u attachment-u. Možete me kontaktirati na mail adresu (navesti mail) ili telefonom: (navesti telefon).

Očekujem poziv na intervju,

(Ime i prezime)

Ovo je krajnje opšta forma za propratno pismo ali će Vam poslužiti da dobijete inspiraciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts