Lutke od porcelana

Saznajte kako su nastale lutke od porcelana

Postoje brojne zanimljive priče i legende o nastajanju različitih vrsta igračaka, pa samim tim i lutki.

Ipak, čini se da posebnu pažnju u toj oblasti zauzima legenda o nastajanju porculanskih lutaka, koje od trenutka svog nastajanja, do danas, važe za omiljene, bilo da se nalaze na policama soba u kojima žive devojčice širom sveta, ili da su na policama u sobama kolekcionara.

Dakle, legenda o nastajanju ove vrste lutke glasi ovako:
Nekada davno u 18.veku, u freme buržoaskog društva u Francuskoj, živela je bogata grofovska porodica koja je imala ćerku jedinicu po imenu Šarlota.

Šarlota je odrasla u prelepu devojku i zaljubila se jednog dana u čuvenog francuskog plemića sa kojim je jedne hladne novogodišnje noći trebalo da ode na bal.
Plemić, čekao je svoju prelepu pratilju na mestu gde je bio održan bal, a nju su do tog mesta trebalo da dovezu kočije.

U to vreme, diktirano društvenom etikom i položajem, kočijaš koji je upravljao kočijama, nije smeo prvi da se obraća Šarloti, niti da se okreće prema njoj.
Kada su stigli na mesto gde je bal, hteo je da joj otvori vrata od kocija i pomogne joj da iz njih izađe, međutim Šarlota je bila smrznuta i mrtva unutar kočija, u svojoj tankoj balskoj haljini u kojoj je želela da izgleda lepo za svog plemića.
Čitavo francusko društvo ovog vremena, Šarlotini roditelji, plemić, svi su bili potrešeni i povređeni zbog ovog događaja.

Tada je grofovska porodica, zbog ovog nemilog događaja, odlučila da u čast sećanja na svoju ćerku, naruči seriju porculanskih lutaka od aktuelne tadašnje fabrike igračaka. Serija tih, ujedno prvih porculanskih lutaka, imala je lik tragično preminule devojke i svaka od njih, zvala se „Smrznuta Šarlota“.

Ove lutke, prvo su u hiljadama primeraka prodate širom Francuske, a otuda su se i prenele na ostale delove sveta i postale popularne, doživele mnoge izmene i prodaju se i danas.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts