bundes liga timovi i stadioni

Nemačka Bundesliga – Timovi i stadioni

Bundesliga Nemačke u fudbalu je jedna od najkvalitetnijih fudbalskih liga na svetu. Bundesliga je osnovana 28.jula 1962. godine u Dortmundu. U ligi se takmiči 18 najkvalitetnijih ekipa u Nemačkoj,svako igra sa svakim po dve utakmice, a na kraju sezone, dve najslabije ekipe ispadaju u drugi rang takmičenja, dok treći najslabiji igra baraž za ostanak u Bundesligi.

Najuspešniji klub u Bundesligi je do sada Bajern iz Minhena. Najbolji strelac bundeslige svih vremena je Gerd Miler. On je u 427 utakmica postigao 365 golova, i 5 puta je proglašen za najboljeg strelca bundeslige.Najviše utakmica u bundesligi je odigrao Karl-Hajnc Kerbel, koji je izmedju 1972.i 1991.godine odigrao 605 utakmica. Trenutno u Bundesligi učestvuju sledeće ekipe:

bundes liga timovi i stadioni

FC AUGSBURG – Ekipa je iz istoimenog grada, igra na stadionu SGL Arena, koji prima 30.662 gledalaca.

BAYER 04 LEVERKUSEN – Uspešna fudbalska ekipa,iz istoimenog grada, igra na stadionu koji se zove Bay Arena, a kapacitet je 30.210 sedećih mesta. Do sada su osvojili jednom 2.ligu, jednom kup UEFA, i jedan kup Nemačke.

FC BAYERN MUNCHEN – Najuspešnija ekipa u Bundesligi do sada. Klub je iz Minhena, takmiče se na predivnoj Allianz-Areni, koja prima 69.901 gledalaca. Do sada su osvojili 22 puta Bundesligu, 4 puta Ligu Šampiona, jednom kup UEFA, jednom kup pobednika kupova, 2 puta interkontinentalni kup, 15 puta kup Nemačke, i 4 puta Super kup Nemačke.

BORUSSIA DORTMUND – Fudbalski klub iz Dortmunda, poznat po najvernijim navijačima. Do sada su osvojili 8 puta Bundesligu, jednom Ligu Šampiona, jednom kup pobednika kupova, jednom interkontinentalni kup, 3 puta Kup Nemačke, i 3 Super kupa Nemačke. Nastupaju na stadionu Signal-Iduna Park, koji ima kapacitet od 80.720 mesta.

BORUSSIA MONCHENGLADBACH – Fudbalski klub iz Monchengladbacha. Nastupaju na stadionu koji se zove Stadion im BORUSSIA-PARK, koji prima 54.057 gledalaca. Do sada su osvojili 5 puta Bundesligu, 1 drugu Bundesligu, 2 Kupa UEFA I 3 puta Kup Nemačke.

EINTRACHT FRANKFURT – Fudbalski klub iz Frankfurta na Majni, igra na stadionu Commerzbank-Arena, koji prima 52.300 gledalaca. U dosadašnjoj istoriji su osvojili 1 Bundesligu, 1 drugu Bundesligu, 1 kup UEFA, i 4 puta Kup Nemačke.

FORTUNA DUSSELDORF – Klub iz Diseldorfa, koji se nakon dužeg tavorenja u drugoj Bundesligi, konačno vratio medju najbolje. Do sada su osvojili 1 Bundesligu,1 drugu Bundesligu, i 2 puta kup Nemačke. Igraju na stadionu ESPRIT Arena, čiji je kapacitet 54.500 mesta.

SC FREIBURG – Fudbalski klub iz grada koji se zove Freiburg im Breisgau. Nisu baš uspešni, do sada su osvojili samo 3 puta drugu Bundesligu. Igraju na stadionu MAGE SOLAR, koji prima 25.036 gledalaca.

GREUTHER FURTH – Fudbalski klub iz grada Furth. Nakon dugog tavorenja u drugoj Bundesligi, ove sezone su se vratili medju najbolje ekipe Nemačke. Igraju na stadionu koji se zove Trolli Arena,a čiji kapacitet je 15.500 mesta. Do sada su osvojili 3 Bundeslige, i jedan put drugu Bundesligu.

HAMBURGER SV – Uspešan fudbalski klub iz Hamburga. Igraju na stadionu Imtech Arena, koji prima 57.030 gledalaca. U dosadašnjoj istoriji su osvojili 6 puta Bundesligu, 1 Ligu Šampiona, 1 Kup pobednika Kupova, i 3 puta Kup Nemačke.

HANNOVER 96 – Klub iz istoimenog grada, takmiči se na stadionu koji se zove AWD-Arena, a kapacite stadiona je 49.000 mesta. U dosadašnjoj istoriji, osvojili su 2 puta Bundesligu, 3 puta drugu Bundesligu, i jednom Kup Nemačke.

HOFFENHEIM – Fudbalski klub iz mesta koje se zove Sinsheim. Tek pre nekoliko godina su počeli da se takmiče profesionalno, pa još ništa nisu osvojili. Igraju na stadionu koji se zove Wirsol Rhein-Neckar-Arena, a prima 30.164 gledalaca.

MAINZ 05 – Fudbalski klub iz Majnca. Do sada nisu ništa osvojili, a igraju na stadionu koji se zove Coface Arena i prima 34.000 gledalaca.

NURNBERG – Klub iz istoimenog grada. Igraju na stadionu koji se zove Stadion Nurnberg, a čiji je kapacitet 48.548 mesta. Do sada su osvojili 9 puta Bundesligu, 4 puta Drugu Bundesligu, i dva kupa Nemačke.

FC SCHALKE 04 – Veoma uspešan fudbalski klub iz Gelsenkirchena. U svojoj dugoj istoriji, do sada su osvojili 7 puta Bundesligu, 2 puta drugu Bundesligu, 1 Kup UEFA, 4 Kupa Nemačke, i 1 Super Kup.Igraju na stadionu Veltins Arena, koji prima 61.673 gledalaca.

STUTTGART – Fudbalski klub iz istoimenog grada. Igraju na stadionu koji se zove Mercedes-Benz-Arena a čiji je kapacitet 60.469 sedećih mesta. Do sada su osvojili 5 puta Bundesligu, 1 put drugu Bundesligu, 3 puta Kup Nemačke, i jedan Super kup.

WERDER BREMEN – Fudbalski klub iz Bremena. U svojoj istoriji, osvojili su 4 puta Bundesligu, 1 put drugu Bundesligu, 1 put Kup pobednika kupova, 6 puta Kup Nemačke i 3 Super kupa. Igraju na stadionu koji se zove Weserstadion i koji prima 42.358 gledalaca.

WOLFSBURG – Ne baš uspešan fudbalski klub iz Wolfsburga. Do sada su samo jednom osvojili Bundesligu, i ništa više.Igraju na stadionu VOLKSWAGEN ARENA, čiji je kapacitet 30.000 mesta

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts