gangnam-style

Šta je ,,Gangnam style“?

,,Gangnam style“ je globalni muzički hit koji dolazi iz Južne Koreje, a izvodi ga reper po imenu PSY. Pesma je prvi put objavljena krajem jula 2012., da bi  do kraja septembra iste godine imala preko trista miliona pregleda na ,,Jutjub“ sajtu.

Iako je PSY dobio brojne pohvale, između ostalog i od svetski poznatih estradnih umetnika, kao što su Keti Peri, Neli Furtado ili Maron5 dobio je i brojne parodije, ali i kritike, od kojih je glavna upućena iz , naravno, Severne Koreje. Pesma ima i svoj prepoznatljivi ples, koji čine vrlo jednostavni koraci.

gangnam-style
PSY-Gangnam style

Sve je počelo kada je PSY želeo da ismeje novopečenu klasu bogataša iz Jušne Koreje, iz grada Seul, koji se nalazi u  okrugu  Gangnam. Tamošnji ljudi su se u velikoj meri odali kiču i pomodarstvu. Što je najzanimljivije, stanovnici nikada nisu prokomentarislali tekst u kome su ismevani. Pesma nosi naziv ,, Oppan Gangnam style” što bi u prevodu moglo da znači: živim Gangnam stil.

U spotu je takođe ismevana gangamska viša klasa, tako da se PSY pojavljuje u štali sa konjima ( gangnam ples je zapravo parodija na jahanje konja), sauni, gliseru…

Što se tiče Srbije, možemo reći da je ovaj video učinila poznatim plesna grupa ,,Ris”, nakon što su sasvim slučajno izveli ples u centru Beograda. Možemo reći i to da je kod nas, njihov video  popularniji od samog ,,Gangnam style “ spota.

Video: Gangnam style

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts