Kako je nastao kišobran

Kako-je-nastao-kisobran-56Kako je nastao kišobran

Ne zna se ko ga je izmislio, ali zna se da je korišćen još u davna vremena. Prvobitno su ga, ali kao zaštitu od sunca u 11. veku pre Hrista koristili Kinezi. On se smatra pretečom današnjeg kišobrana.

Poznato je da su se ljudi u Vavilonu i Starom Egiptu štitili njime, a vremenom je postao i simbol moći i dostojanstva. Recimo, na Dalekom istoku suncobran su smeli da koriste samo kraljevi i najviši državni poglavari.

Na tlu Evrope, suncorbran su prvi koristili Grci. Ipak, postoji verovanje da su Stari Rimljani bili prvi koji su ovaj predmet koristili kao zaštitu od kiše.

Tokom srednjeg veka gotovo da nisu korišćeni, ni suncobran ni kišobran, da bi se krajem 16. veka u Italiji opet pojavio, ali samo kišobran. I tada je postojalo verovanje da on simbolizuje moć i veliku vlast. U Francuskoj se prvi put pojavio 1680. godine, a zatim i u Engleskoj.

Tokom 18. veka kišobran se koristi u čitavoj Evropi. Iako se od davnina zna za njih, kišobrani se nisu mnogo promenili po obliku, samo su postajali lakši za nošenje.

Izrada ženskih kišobrana raznih boja počela je tek u 20. veku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts