Najlepša turistička mesta u Španiji

Španija – Najlepša turistička mesta i plaže za letovanje – Šta treba videti u Španiji? – Leto 2013

Atraktivne plaže čine Španiju atraktivnom destinaciom za letovanje turista.

Zvaničan naziv ove evropske države je Kraljevina Španija. Okružena je: Portugalijom, Francuskom i Andorom, a izlazi na Sredozemno more i Atlanski okean.

Najviši planinski vrh ove zemlje, Mulaku  se nalazi na 3 481 metara nadmorske visine i pripada masivu Andaluzijskih planina.

Klima Španije je, kao i njen reljef šarolika. U većem delu zemlje preovlađuje mediteranska, odnosno sredozemna, a prisutna je i kontinentalna i planinska.

Španija je sve popularnija turistička destinacija, pa se razvijaju i nova letovališta. Ipak, turisti i dalje najviše posvećuju čuvenu Palma de Majorku, ali i Kanarska ostrva, Madrid, Barselonu…

Za vas smo pripremili spisak najinteresantnijih turističkih destinacija Španije. Samo od vas zavisi da li želite da letujete u ovoj zemlji ili se upoznate sa njenom bogatom istorijom…

1. Palma de Majorka (šp. Palma de Mallorca)

Palma de Majorka 1

Smeštena je na španskom ostrvu Majorka, koje pripada skupini Belarskih ostrva. Ujedno je i glavni grad istoimenih ostrva, ali i najveći grad i luka ostrva Majorka.

Iako je danas ovo jedna od najprestižnijih turističkih destinacija, Palma de Majorku su turisti počeli masovnije da posećuju tek 50-ih godina prošlog veka.

2. Kanarska ostrva (šp. Islas Canarias)

Kanarska ostrva 2

Skupina ostrva u Atlanskom okeanu, koju čini 12 ostrva i manjih ostrva, od kojih je sedam naseljeno i to: Tenerife, Gran Kanarija, Lanzarote, La Palma, Ijero, Fuerteventura i Gomera.

Kanarska ostrva su vulkanskog porekla, ulavnom planinska sa brojnim kraterima. Ovo je naročiti izraženo na ostrvu Tenerife, gde se nalazi najviša tačka zemlje Piko de Teide, smešten na nadmorskoj visini od 3 718 metara.

Foto source

3. Kosta del Sol

Kosta del Sol 3

Prostor na kome se dodiruju planine i peskovite mediteranske obale ove zemlje. Zato se ova obala i naziva Obalom sunca, a geografski je verovatno jedina takva na tlu Evrope.

Baš zato je ovaj prostor posebno interesantan brojnim turistima iz čitavog sveta, jer je savršen za odmor. Idealna kombinacija odmora na moru i planini. Naravno ne baš tokom čitave godine. Gradovi: Malaga, Toremolinos i Almeria su najznačajnija turistička odredišta.

4. Madrid

Madrid 4

Jedna od najvećih metropola Evrope, Madrid je glavni grad zemlje, a ujedno i glavni grad istoimene pokrajine.

Kulturno, političko, finansijsko, trgovinsko središte zemlje, Madrid je sedište kako kralja, tako i biskupa i drugih važnih pripadnika španskog društva. U njemu sse nalazi šest univerziteta, brojne ustanove kulture…

U „muzejskom trouglu“ u Madridu smeštena su tri svetski važna muzeja: Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica.

Turistima je takođe interesantan jedinstveni muzej u Evropi, koji se nalazi u Madridu. Reč je o Muzeju šunke ž. Kako su eksponati u ovom muzeju okačeni po tavanicama i zidovima, on je posebno interesantan, a uz to, eksponati se često menjaju kako bi imali svež miris, pa samim tim i postavka je uvek različita.

5. Barselona

Barselona 5

Na nešto više od 100 kilometara udaljena od granice sa Francuskom, smešten je glavni grad Katalonije, španske autonomne pokrajine.

Drugi grad po veličini u Španiji, ujedno je i jedan od najvažnijih ekonomskih centara Evrope. Uz sve navedeno, Barselona je važna turistička destinacija, izuzetno bogata kulturnim i istorijskim nasleđem. Poznata je po srhitektonskim delima čuvenih majstora: Antonija Gaudija, Muntanera i Ljuisa Domeneka. Mnoga njihova dela širom Barselona se nalaze na listi Kulturne baštine UNESKO-a.

Iako je staro jezgro grada vrlo važno turističko središte, Barselona je poznata kao moderna evropska metropola. U njoj je smeštena čuvena katedrala Sagrada Familia (Sveta Porodica), jedno od dela čuvenog Gaudija, koja je i najposećenije delo arhitekture u čitavoj Španiji. Ova katedrala je posebno zanimljiva jer se još uvek gradi i prema nekim procenama, biće završena oko 2020. godine.

6. Granada

Granada 6

Glavni grad istoimene provincije u južnošpanskoj pokrajini Andaluziji, smešten je u dolini tri reke: Henil, Daro i Beiro, na nadmorskoj visini od 670 metara.

Ovaj španski grad je poznat po istorijskom nasleđu koje datira iz doba Mavara.

Najznačajnija građevina Granade je tzv. Crvena tvrđava (šp. Alhambra), koja je podignuta u periodu 13-14. veka, kao rezidencija mavarskih vladara.

U slobodnom prevodu Nebeski raj na zemlji, vila Heneralife (šp. Generalife) je još jedna znamenitost ovog grada. Tu su još o: četvrt Albajsin, renesansna katedrala, Kraljevska kapela, Naučni par, Arheološki muzej…

7. Kosta del Azar (šp. Costa del Azahar)

Kosta del Azar 7

Obala provincije Kasteljon, u pokrajini Valensiji turistima nudi brojne plaže i uvale koje se protežu dužinom od 120 kilometara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts