|

Putovanje iz snova – turističke atrakcije u Turskoj

Egzotika Orijenta, uređene plaže i hedonizam po svačijoj meri – čini se da se Turska iz godine u godinu zasluženo odražava na vrhu liste omiljenih turističkih destinacija. Poznata po gostoprimstvu domaćina, vrhunskom hotelskom smeštaju i bogatoj kulturi, ova zemlja je privlačna turistima i zbog prelepe prirode i povoljnih cena.

Bilo da tražite odredište za letovanje sa decom ili putujete s prijateljima i želite da se zabavite, sasvim je izvesno da ćete ga pronaći na turskom primorju. Pročitajte koja su najzanimljivija mesta za odmor u Turskoj i na koje turističke atrakcije ćete naići u ovoj orijentalnoj zemlji.

Alanja – atraktivna destinacija za letovanje 

Alanja je primorski grad na južnoj obali Turske i jedna od atraktivnijih destinacija za letovanje na Mediteranu. U ovom letovalištu turiste očekuje idealan spoj opuštanja, istorije i pustolovine. Zapravo, mnogima je Alanja sinonim za vrhunsko letovanje  u Turskoj, zbog toga šta može istovremeno da ponudi relaksirajući i aktivan odmor.

Od istorijskih znamenitosti Alanju naročito krasi impresivni zamak iz 13. veka sa pogledom na široke plaže. Premda je sam zamak podignut tada, smatra se da su utvrđenja mnogo starija i da datiraju još iz 3. veka. Pored zamka neizostavno treba posetiti Crvenu kulu i staro brodogradilište u luci.

Ako na moru tražite avanturu u Alanji se možete oprobati u raznim sportovima, od jedrenja na dasci do paraglajdinga i uživanja na plaži Kleopatra. Takođe, tu su i brojne ture krstarenja brodovima – postoje brodići koji nude domaću hranu uz tradicionalnu muziku, ali i piratske lađe. Glavne morske pećine koje posećuju čamci su Piratska pećina i pećina Damlatas, mada se u zavisnosti od broda može posetiti još nekoliko, uključujući pećinu Fosforlu i Pećinu zaljubljenih.

Ukoliko imate dovoljno vremena na raspolaganju možete napraviti jednodnevni izlet do Sidea.

Antalija – turski biser Mediterana

Antalija je veliki i živopisan grad na obali Sredozemnog mora i jedan od bisera turske rivijere. Odlikuju ga prelepe plaže i bujno zelelnilo. Okruženo planinama, ovo letovalište dočekuje turiste u svojim hotelima, restoranima i barovima. Šarenolika turistička ponuda obuhvata razne sportske i zabavne sadržaje – možete da plivate, jedrite, planinarite, razgledate kulturno-istorijske znamenitosti i jednostavno se zabavite sa svojom porodicom.  

Šetnja starim gradom (Kaleici) impresioniraće one koji vole da zakorače u prošlost na svakom putovanju. Pogled na stare gradske zidine, rimske kapije, ulice nalik lavirintu, istorijske građevine, među kojima su kula sa satom i stare džamije i hramovi – opčinjavaju turiste. U srcu stare četvrti je trg Cumhuriiet, okružen prodavnicama, kafićima, turskim kupatilima i uličnim izvođačima, kao savršeno mesto za predah nakon duge šetnje.

Glavne plaže u Antaliji su Konjalti i Lara. Dok je plaža Konjalti šljunkovita, Lara je poznata po belom pesku – to je najduža plaža na istočnoj strani grada i proteže se na čak 6 kilometara. Obe plaže su uređene sa mnogo mogućnosti za zabavu – od vodenih sportova do uživanja u barovima i restoranima. U blizini plaža nalaze se i razni zabavni i akaparkovi, kao i zoološki vrt. 

Marmaris – safari dobre zabave

Marmaris je savršen spoj mora, planina i istorijske arhitekture na jednom mestu. Ne slučajno, ovo je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj. Nalazi se na jugozapadu zemlje i važi za turistički raj. Bele peščane plaže, tirkizna voda, borove šume i uzbudljiv noćni život kao magneti privlače turiste u ovaj primorski grad.

Šetnja po kaldrmisanim ulicama stare četvrti nudi razgledanje atraktivne arhitekture i posetu zamku Sulejmana Veličanstvenog iz 16. veka. Razne ture čamcem vode posetioce u istraživanje živopisnih zaliva i susednih sela. Safari na konjima kroz bujne borove šume, obilazak tradicionalnih sela i netaknutih zaliva i zadivljujućih vodopada ili džip safari – prilika za avanturu u Marmarisu ima na svakom koraku.

Ako letujete u Marmarisu, moći ćete da potražite zabavu i u nekom od akva parkova ili se potpuno opustite u turskim kupatilima. Dostupni su i jednodnevni izleti do izuzetnih destinacija kao što su Dalijan, Efes, Pamukale i ostrvo Kleopatra.

Pamukale – fotogenične terase Turske

Svetlo-bele terase Pamukkalea su verovatno jedna od najfotografisanijih lokacija u Turskoj. Poznat još i kao Pamučna tvrđava, ovaj geološki fenomen privlači veliku pažnju turista – oko 2 miliona ljudi godišnje obiđe ovaj lokalitet.

Dugačak 2000m, a širok oko 600m, sa toplom mineralnom vodom koja teče kroz terase, kompleks Pamukale je pod zaštitom UNESCO-a od 1988. godine. Posetioci takođe mogu da vide ostatke drevnog banjskog grada Hijerapolis. Nedaleko od Pamukalea nalaze se i prelepe ruševine antičkog grada Afrodizije sa impresivnom kolekcijom rimskih mermernih skulptura.

Side – spoj modernog i antičkog

Smešten na turskoj mediteranskoj obali u provinciji Antalija na malom poluostrvu, Side je upečatljiv grad i savršen spoj modernog mesta za odmor i drevnih ruševina. Zanimljiva je destinacija za medeni mesec, porodična putovanja, ali i letovanje sa prijateljima.

Glavna atrakcija u Sideu je drevni lokalitet koji čuva tragove iz helenističkog i rimskog doba. Turisti se oduševljavaju ostacima kolosalnog amfiteatra, agore, vizantijske bazilike, javnih kupatila, mermernih stubova i raznih hramova. Rimska kupatila su obnovljena i predstavljaju muzej u kom se mogu videti brojne rimske statue i artefakti. Naročito spektakularan prizor je Apolonov hram za vreme zalaska sunca.

Sa uskim ulicama i atraktivnim vrtovima, šarmantni grad Side nudi mnogo restorana i mesta za predah. Neposredno izvan grada, na reci Manavgat možete se voziti čamcem, oprobati u raftingu ili obići impresivne vodopade.

Bodrum – intirgantan duh antike

Smešten u pokrajini Mugla u južnom egejskom regionu Turske, Bodrum je mesto drevnog utvrđenog grada Halikarnasa, koji je nekada bio dom mermernih zgrada, hramova, statuta, popločanih ulica i Mauzoleja, jednog od sedam čuda antičkog sveta. 

Nakon slavne drevne prošlosti i propasti grada, Bodrum je opstajao kao mirno ribarsko selo sve do 20. veka, kada je ponovo stekao popularnost. Uz intrigantne ruševine, zadivljujuće plaže Bodruma i odmarališta na vrhu litica danas privlače ljude iz celog sveta.

Nijedna poseta Bodrumu ne bi bila potpuna bez obilaska zamka Svetog Petra, poznatog i kao zamak Bodrum. Izgrađen daleke 1402. godine, sada radi kao muzej. Pored ruševina čuvenog Mauzoleja, možete posetiti i antički amfiteatar i kapiju Mindos.

Od bodrumskih atrakcija ne treba propustiti ni Bodrumski muzej podvodne arheologije koji se nalazi unutar zamka Bodrum, zatim istorijske vetrenjače, turske saune i blatne kupke. Uz kupanje u moru, isprobajte jedrenje na dasci, ronjenje i krstarenja brodom.

Efes – rimski glavni grad Male Azije

Efes se često opisuje kao najkompletnija klasična metropola Evrope. Ovaj drevni lokalitet nalazi se u Egejskoj Turskoj. Do 1. veka pre nove ere Efes je bio jedan od najvećih gradova u celom Rimskom carstvu, a njegove ruševine su do današnjih dana dobro očuvane. U njemu se, takođe, nalazio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta.

Zlatno doba Efesa trajalo je do trećeg veka nove ere, kada su grad opljačkali germanski Goti – čime je počela propast luke. Oko 1.500 godina grad je bio zaboravljen sve dok krajem 19. veka međunarodni tim arheologa nije započeo otkopavanje ruševina. Danas je iskopano manje od 20 odsto Efesa, ali je i dalje jedno od najvećih dostupnih arheoloških nalazišta na svetu i vodeća turistička atrakcija u Tuskoj.

Istanbul – most između Evrope i Azije

Nekada glavni grad Otomanskog i Vizantijskog carstva, Istanbul je danas najveći grad u Turskoj. Kako se prostire sa obe strane Bosfora, predstavlja jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta. Impresivna arhitektura, istorijske znamenitosti, restorani, šoping, noćni život i egzotična atmosfera čine Istanbul jednom od najboljih turističkih destinacija ne samo u Turskoj, već u Evropi i svetu.

Stari grad je mesto gde se nalazi većina impresivnih istorijskih mesta u gradu, uključujući Aja Sofiju, Plavu džamiju i palatu Topkapi. Još jedan važan okrug je Novi grad, poznat po savremenim atrakcijama, neboderima i tržnim centrima. Ne smete propustiti kupovinu u Kapali čaršiji, jednoj od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu. Poseta turskom kupatilu je takođe odličan način da iskusite lokalnu kulturu. Scena noćnog života u Istanbulu obiluje brojnim restoranima, pabovima i noćnim klubovima koji odgovaraju svakom budžetu i afinitetima.

Na razmeđi Istoka i Zapada, moderna i drevna, orijentalna Turska je sasvim izvesno jedna od onih zemalja koje vredi posetiti. Ipak, svaka od ovih destinacija zahteva da joj se bar jednom vratite i potpuno se upoznate sa njenim lepotama i atrakcijama. Tako ostaje kao najteža odluka – koje odmaralište u Turskoj odabrati za sledeće letovanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts