Poreklo i znacenje imena Teodora i Teodor
| |

Poreklo i značenje imena Teodora i Teodor

Šta znači i koje je poreklo imena Teodora i Teodor?

Izvedeno od muškog imena Teodor, Teodora je od davnina prisutno ime, posebno u pravoslavnom svetu. Potiče iz grčkog jezika.
Među mlađim generacijama danas se retko sreće ženska varijanta ovog imena, a posebno muškog. Što, naravno ni u kom slučaju ne znači da se uskoro neće vratiti u modu. Uzevši u obzir da je ovo ime bilo jedno od popularnijih u čitavom pravoslavnom svetu. Razloga za tadašnju popularnost je puno, a svakako je najvažniji pobožnost tadašnjih pravoslavnih naroda, koji su verovali da decu štiti ime koje mu nadenu na rođenju.

Poreklo i znacenje imena Teodora i Teodor
Poreklo i znacenje imena Teodora i Teodor

Poreklo imena

Ime Teodor, odnosno ženski oblik Teodora potiče iz grčkog jezika. Uzevši u obzir značenje ovog imena, roditelji su ga u davna vremena obično davali jako željenom detetu. Najčešće. Ako su im deca često umirala ili pobolevala, verovalo se da detetu treba nadenuti ovo ime.

Značenje imena

Grčkom imenicom Theos se označava Bog, a doron je dar. Tako se Teodora, odnosno Teodor može prevesti kao “onaj/ona koji je dar od Boga”, odnosno “dar božiji”.

Drugi oblici

Od muškog oblika ovog imena, ali i ženskog izvedeno je dosta drugih imena. Neka od njih su i: Tiodor, Tiodora, Todor, Todorka, Todora, Tode, Toda, Toša, Toško…Ruska varijanta grčkog imena Teodor je Feodor, odnosno Fjodor, dok bi starohebrejsko ime istog značenja bilo Jonatan, odnosno Ionatan.

Čuvene Teodore i Teodori

Čuvena carica Vizantije, žena cara Justinijana I bila je carica Teodora I.

Još jedna vizantisjka carica je bila Teodora, ali II i to supruga vizantijskog cara Teofila ikonoborca. Ona je zaslužna za poštovanje ikona širom pravoslavnog sveta, te je kanonizovana. Svake godine 24. februara se praznuje dan u spomen na ovu caricu.

U crkvenom kalendaru se 9. juna proslavlja spomen na Svete mučenike Teodoru i Didima.

Nosilac ovog imena je i čuveni ruski pisac, Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Mnogi slavni Nemci su nosili ovo ime. Između ostalih i: Teodor Fontan (pisac), Teodor Adorno (filozof i kompozitor), Teodor Štorm (pisac)…

Jedan od predsednika Sjedinjenih Američkih Država bio je Teodor Ruzvelt.

Tvorac čuvenog “Grka Zorbe” je Mikis Teodorakis.

Mladi srpski matematičar je Teodor fon Burg.

Jedan od poznatih profesora na nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji je Tiodor Rosić.

Todor – Toše Proeski je bio poznati pevač iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

U Zrenjaninu radi Narodno pozorište “Toša Jovanović”, koje je nazvano po legendi srpskog glumišta sa početka 19. veka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts