Poreklo i znacenje imena Marina
|

Poreklo i značenje imena Marina

Šta znači i koje je poreklo srspkog ženskog imena Marina?

Iako često može da se čuje da je žensko ime Marina, zapravo samo varijanta imena Marija, ipak postoje i oni koji ne misle tako. Prema postojećim istorijskim zapisima ovo žensko ime dolazi iz latinskog jezika i prvi put se zvanično beleži u 13. veku.

Ime je prisutno kod gotovo svih naroda sveta, kod nekih više, kod nekih manje. A čini se da se, bar u Srbiji ponovo vraća u modu, među mlađim generacijama. Iako se mnogo češće susrećemo sa ženskim imenom Marija i Marina zauzima visoko mesto na listi popularnih imena. Barem u našoj zemlji.

Poreklo i znacenje imena Marina
Poreklo i znacenje imena Marina

Poreklo imena

Prema toj tvrdnji, ime Marina potiče od latinske reči, odnosno prideva morski. To se, pak može dovesti u vezu i sa starogrčkom varijantom ovog imena. A uzevši u obzir da je more i morska pena vezano za starogrčku boginju Afroditu, za koju se veruje da je rođena upravo iz morske pene.

Mada, postoje pretpostavke da je Marina, zapravo ženski oblik imena Mario, odnosno Marijo, koje se opet može prevesti kao morski.

Značenje imena

Uzevši u obzir da je bukvalan prevod prideva od koga ime Marina potiče, morski, morska, samo ime bi se moglo prevesti kao ona koja je iz (sa) mora.

Drugi oblici

Prisutne su brojne varijante ovog imena, a neka su izvedena upravo od imena Marina. Drugi oblici koji se mogu dovesti u vezu sa ovim imenom su i: Maša, Mirjam, Mija, Marica, Marijana, Mara, Marika, ali i: Marinko, Mare, Mario, Marijo…

Čuveni nosioci ovog imena

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve 30. jula se proslava praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjene Marije. U narodnom predanju postoji verovanje da je ona bila sestra Svetog Ilije. Uz to, mnogi naši stariji sunarodnici veruju da je na ovaj praznik vrlo važno “ne raditi”, posebno oko gradnje kuće ili popravki. Iako ovaj praznik nije obeležen crvenim u verskom kalendaru, već zatamljenim crnim, mnogi vode računa da baš tog dana ne rade u polju ili oko kuće, jer se veruje da upravo Ognjena Marija “kažnjava” one koji ne poštuju njen dan.

Sigurno se svi sećate bajke o Ivici i Marici?

Čuvena pesnikinja iz Rusije bila je Marina Ivanovna Cvetajeva.

Tvorac čuvenog dela “Dundo Maroje” je hrvatski renesansni pesnik, Marin Držić.

Na grčkom ostrvu Stavrosu postoji vila koja nosi naziv “Marika”…

Marina Abramovič je poznata umetnica.

Poznati srpski glumac je Marinko Madžgalja. A jedan od najcenjenijih pevača narodne muzike u Srbiji je Marinko Rokvić.

Igrač italijansakog fudbalskog kluba “Milan” je Mario Barwuah Baloteli. Rodtelji ovog “Italijana” su iz Gane, a svetski poznat fudbaler je rođen u Palermu, na Siciliji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts