Kako se prave ukrasi od testa za slavski kolač

Početak decembra je u čitavoj Srbiji ne samo vreme priprema za Božićne i Novogodišnje praznike…Tokom decembra i januara se proslavljaju i dve najveće slave u našoj zemlji: Sveti Nikola i Sveti Jovan, između ostalih. Kako kažu naši stari, na ove dve slave polovina Srba odlazi, a druga polovina ih proslavlja.

Bez obzira ko ima kakvo viđenje krsne slave, činjenica je da se simbolika obeležavanja i proslavljanja krsne slave ogleda u odlasku u crkvu, osveštavanju kolača, žita i vina, a kod kuće paljenjem sveće. Sve ostalo su ljudi uveli u upotrebu, pa se nažalost u poslednje vreme sve češće susrećemo sa proslavljanjem slava u restoranima.

Međutim, nekada su se slave obeležavale među najbližima, a domaćice su se utrkivale koja će bolje ukrasiti slavski kolač i pripremiti ukusnija jela.
Kako se Sveti Nikola mahom proslavlja kao posna slava, jer pada u vreme Velikog Božićnog posta, tako se i slavski kolač priprema na drugačiji način, jer ne može da se premazuje žumancima, koja su mrsna. Pa, ipak domaćice su i za to našle rešenje, te posni slavski kolač premazuju obično biljnim uljem, pa on izgleda takođe vrlo lepo.

kako ukrasiti slavski kolac

Slavski kolač se ukrašava simbolima koji treba da prikazuju blagostanje u svakom smislu…Tako se najčešće prave ukrasi koji simbolizuju; žito (da žitnice budu pune), grožđe (da vinogradi napreduju), burence (da bude rodna godina), ptičice (simbolizuju mir i blagostanje), cvetići (simbolizuju lepotu, a posebno ako u kući ima mladih devojaka) i sve drugo što domaćici padne napamet da može simbolizovati napredak za njenu porodicu. Uz to se, po nepisanom pravilu na sredinu kolača stavljaju dve ukrštene ravne trake, koje simbolizuju krst, kao simbol Boga i pravoslavlja. A po želji i umeću domaćice, kolač se može ukrasiti i pletenicom, koja se uglavnom stavlja okolo.

Što se tiče testa za slavski kolač, svaka domaćica ima već svoj oprobani recept, koji se uglavnom sastoji od: kvasca, soli, brašna i vode, a ako se proslavlja mrsna slava neke domaćice dodaju i mleko i jaja.

Kada su ukrasi od testa za slavski kolač u pitanju, njih uglavnom prave tako što pomešaju:

– oko 200 gr brašna,
– 3-4 kašičice soli.
– oko 1 dl mlake vode.

Smesa treba da bude elastična, ali tvrđa kako biste mogli da oblikujete željene oblike.

Ako proslavljate mrsnu slavu, onda je najbolje za „lepljenje“ ovako pripremljenih ukrasa koristiti belanca, a ako ne pokušajte da ih malo utisnete u kolač.

Ukoliko želite da vam ukrasi budu svetliji u odnosu na testo, dovoljno je da povećate količinu soli.

U većini slučajeva, domaćice ne premazuju ukrase žumancima, već samo kolač. Naravno ako pripremaju kolač za mrsnu slavu. Ako je, pak reč o posnoj slavi, dovoljno je da ceo kolač premažete biljnim uljem, te će tako ukrasi biti još upadljiviji.

Slike sa idejama za ukrašavanje slavskog kolača sa testom

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts