Kako poboljšati loš kvalitet kose?

Saveti za sve koji žele da poprave loš kvalitet kose i učine je boljom i jačom

Rešite problem tanke, slabe i retka kosa, koja često puca i cveta

Niste imali sreće, pa ste kvalitet kose nasledili od bake ili neke druge rodjake koja se nije baš mogla pohvaliti bujnim vlasištem? Šta možete da učinite?

Sigurno je da protiv genetika ne možete ništa, ali možete negovati vašu kosu i makar ublažiti vidljive mane i nedostatke kao što su tanka, slaba i retka kosa, koja često puca i cveta.

za bolji kvalitet kose

Mi Vam nudimo šest  predloga pomoću kojih ćete na prirodan način ubrzati rast svoje kose I poboljšati njena kvalitet.

1. PARADAJZ PAKOVANJE

Malo je poznato da je paradajz pravi melem za kosu. Paradajz je jako efikasan u borbi za lepšu kosu. Osim što će Vam kosa brže rasti, koren će biti jači, a opadanje će se smanjiti.

Ovo pakovanje potrebno je nanositi jednom sedmično tokom nekoliko meseci. Napravite sok od 3 paradajza, dodajte jedno žumance i kašičicu meda. Ovako napravljenu smesu, stavljajte na kosu posle pranja, na sveže isfrotiranu kosu. Neka deluje oko pola sata. Isperite toplom vodom.

2. MASAŽE ULJEM

Da biste napravili kvalitetnu smesu za masažu, koristite samo prirodna ulja. Preporučujemo kokosovo, ruzmarinovo, maslinoco, čičkovo… Masaže uljima  su delotvorne na ubrzanje rasta kose, a takođe su korisne i za sjaj kose.

Kada izaberete ulje, umasirajte ga u teme i potom na glavu položite ostatak kose te sve zajedno umotajte folijom ili kesom. Ostavite da dejstvuje makar pola sata.

Tretman uljima pomaže da se poboljša cirkulacija temena što povoljno deluje I na samu kosu i njen rast. Osim toga, pomaže u borbi protiv peruti, i vraća sjaj kosi.

3. LEKOVITI LUK

Luk ne nazmenljiv za obnavljanje folikula dlake.

Evo recepta: Jedan crveni luk, četiri čena belog luka i malo cimeta prokuvajte zajedno sa vodom. Kada se ohladi, ovim pakovanjem namažite celu kosu. Posle 15 minutaisperite mlakom vodom. Ovo pakovanjepreporučuje se na svaka 2 do 3 dana.

Ipak, ne koristite ovu metodu ako imate farbanu kosu jer luk može da ošteti boju. Luk pomaže isključivo prirodnoj netretiranoj kosi.

4. ODSTRANJIVANJE KRAJEVA

Ljudska kosa u proseku raste malo više od centimetra mesečno. Kosa koja je duga I sa oštećenim krajevim, smanjiće svoj rast, ako je redovno ne šišate, već će samo cvetati.  Redovnim tretmanom makazama podstičete rast dlake, a rascvetali krajevi neče dodatno oštetiti kosu ka temenu. Šišajte se jednom u mesec ili dva dana, u zavisnosti od toga koliko je Vaša kosa podložna oštećenjima.

Kako poboljšati loš kvalitet kose i učiniti je boljom i jačom

5. ZDRAVA ISHRANA

Kakvu god kosu imali, zdrava ishrana je najbitniji faktor njene lepote. Vaša kosa najviše voli žitarice, kištunjave plodove, šargarepu, jogurt, voće… Pobrinite se da vaša ishrana sadrži dovoljno proteina i kosa će vam biti zahvalna. Osim ishrane, važan je i zdrav način života, dovoljno sna, izbegavanje cigareta…

6. FENIRANJE ŠTETI KOSI

Kosa će Vam biti “izmučena” ako je svakodnevno fenirate, uvijate, koristite agresivne uvijače i prese. Naravno, poželjno je da kosa bude lepa, ali prvenstveno treba da bude zdrava. Zato, kad god možete, izbegnite fen već sačekajte da se kosa sama osuši. Presa može osušiti I najkvalitetniju kosu, a ako već imate nekvalitetnu kosu I sklonu oštećenjima, gledajte da frizuru napravite na neki drugi način, bez peglanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts