Poreklo kristala, dragog kamenja i plemenitih metala

KRISTALI potiču iz utrobe zemlje od stena usijane magme. Na površini se stvrdnjavaju u kristale.

DZINOVSKI KRISTALI su veličine 1-2 m. Po svojim osobinama se ne razlikuju od običnih kristala koji su veliki samo 1-2 cm. Kvarcni kristal od 1m se 100 milijardi puta redje nalazi od onog od 5cm.

NAJRASKOŠNIJA ZBIRKA DZINOVSKIH KRISTALA se nalazi u prirodnjačkom muzeju, a najlepši primerci potiču iz Brazila.

GEODA predstavlja grupaciju kristala u šupljini stene. U pariskom muzeju se nalazi geoda težine 2500 kg iz Brazila. Ovde se čuva i deo jedne geode teške 35000 tona.

NAJLEPŠI DZINOVSKI KRISTAL potiče iz reke Doče u Brazilu, iz stene starosti 400-500 miliona godina.

 

KRISTALNA PEĆINA DIVOVA (MEKSIKO)

Ovde su najveći kristali selenita ikada pronađeni. Toplota iznutra dolazi iz magme ispod poda pećine. Zbog toplote i vlažnosti vazduha, naučnici ne mogu da provedu više od 10 minuta u pećini.

poreklo kristala i dragog kamenja

PLEMENITI METALI: ZLATO, PLATINA I SREBRO

Ovo su najcenjeniji i najlepši metali. Čuvaju se u vidu poluga i koriste za izradu nakita i novca, kao i u industriji.

zlatoZLATO je veona traženi materijal. Svetski putnici 15. I 16.veka su, pre svega, tragali za zlatom. Kada je u Kaliforniji  u 19.veku pronadjeno zlato, tragače je obuzela „ zlatna groznica“. Zlato se može dobiti i iz kvarca, drobljenjem i topljenjem ovog minerala. Zlato se u obliku grumenja nalazi i u pesku i šljunku iz kojih se dobija ispiranjem. u Australiji je 1872. godine pronadjena gromada teška 99kg.

.

platinaPLATINA je vredna kao i zlato. Koristi se za izradu nakita i u industriji. Često se nalazi u rudnicima zlata i naslagama nikla, u obliku sitnih zrnaca. Veći grumeni su retki. Najveći ikada pronadjen je bio težak 9,7 kg.

.

.

.

srebro-metalSEBRO se od davnina koristi za izradu nakuta kao što su mindjuše, privesci, ukrasi za kićenje odela i dr. Srebrohlorid je našao veliku primenu u foto-industriji. Nažalost, industrijski otpaci srebra su tagadjivači vodotoka. Srebro se najčešće dobija iz rudnika srebra,odnosno iz minerala cinka i olova.

POLUDRAGO I DRAGO KAMENJE

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja  na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnina. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

rubin dragi kamenRUBIN ima jarko crvenu boju iako potiče iz bezbojne stene – korunda. Tu jarku boju mu daje hrom.Prirodni rubini su izuzetno reki.

.

.

.

Smaragd_vSMARAGDI se javljaju u mnogo nijansi zelene i plavozelene boje. Mogu da nose u sebi nešto nečistoće što im smanjuje vrednost. Ova nečistoća svedoči o njihovom poreklu. Najlepši smaragdi potiču iz Kolumbije.Pošto je to retko drago kamenje postoji i sintetička proizvodnja. Obično se bezbojni beril koristi kao centar kristalizacije. Kristal raste oko 1 milimetar mesečno, tako da se za 7 meseci proizvede smaragd veličine 7 milimetara.

.

dijamant dragi kamenDIJAMANT je najtvrdji mineral u prirodi i svojom tvrdoćom seče i staklo. Ima blještave odsjaje, koji se ustiču brušenjem. Sirovi dijamanti većinom potiču iz stena vulkanskog grotla u Kimberliju ( Južna Afrika).Rezanjem i poliranjem dijamanata dobija se brilijant koji se koristi u izradi nakita. Poliranje se izvodi dijamantnom prašinom. Samo retki dijamanti imaju dovoljan kvalitet za dobijanje brilijanta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts