Velika Drenova – selo na jugu Srbije poznato po vinovoj lozi

Geografski položaj

Velika Drenova nalazi se izmedju Vrnjačke Banje i Kruševca, između zapadno moravskih vrbaka i plodnih njiva i vinograda s „prokupcem”,na nadmorskoj visini od 156 metara.

Nedaleko od nje nalaze se seoca Stragare i Selište. Stragare su neposredno posle rata Skojevci zvali „Mala Moskva”. Više od polovine Stragaraca bili su lartizani, ilegalci. Danas vešti prsti umešnih ljudi iz Selišta od vrbovog pruća pletu korpe, tašne, ambalažu u koju se pakuju proizvodi i u Njujorku, i drugde širom sveta.

Broj stanovnika

Prema poslednjem popisu u Velikoj Drenovi živelo je 2719 stnovnika.

Saobraćaj

Autobusi u velikom broju dnevno povezuju Drenovu s Vrnjačkom Vanjom, Kruševcom, Trstenikom. Autobuski saobraćaj vezao je i tri ostala opštinska centra: Medveđu, Milutovac i Konjuh, sela koja brojno nisu mnogo iza Drenove. Oko njih je grupisano još 11 manjih sela. Putevi se opravljaju, a između novopodignutih plantažnih vinograda od 55 hektara u Velikoj Drenovi, i Trstenika, pruža se pored Zapadne Morave traka asfaltnog puta kojim se godišnje izveze po nekoliko stotina vagona grožđa, vina i rakije.

Spomenici

Pored zgrade Mesne zajednice u Velikoj Drenovi, 1946. godine, podignut je spomenik palim crvenoarmejcima. Ispred osnovne škole „Moša Pijade” u Velikoj Drenovi stoji bista Moše Pijade, rad akademskog vajara Miroslava Uroševića (podignuta 1964. godine).

velika drenova slike

U malom školskom muzeju u Velikoj Drenovi čuvaju se vrlo zanimljivi predmeti za istoriju.

Privreda

Velikodrenovci su napredni poljoprivrednici. Ima ih koji svojom leštinom i brzinom nadmašuju svetske rekordere u kalemljenju vinove loze. Na njihove posede dolaze i ekipe studenata i stručnjaka za kalemarstvo s poljoprivrednih fakulteta na letnju praksu.

plantaza velika drenova

Tipično poljoprivredno naselje, ratarsko-vinogradarska. Stočarstvo naselje obezbeđuje za tržište preko sto vagona krupne stoke. Ono što posebno karakteriše poljoprivredo naselje Velika Drenova je 30,000.000 loznih kalemova godišnje i oko 2.000 hektara pod vinogradima, uglavnom sađenim vinskim sortama, pretežno „Prokupcem”.

Specijalizovan centar za proizvodnju kalemova „Plantaža” za osnovni cilj ima organizaciju i podruštvljavanje kalemarske proizvodnje, i izmenu sortne strukture drenovačkog vinogorja orijentišući proizvođača na stone sorte grožđa. U tom pogledu podignuto je na 100 hektara savremenih plantažnih vinograda u društvenoj svojini čiji se plodovi izvoze u zemlje Zapadne Evrope.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts