|

Poreklo i značenje imena Slobodan

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Slobodan

Ovo tipično srpsko ime je prisutno na teritoriji svih nekadašnjih republika koje su se nalazile u sastavu Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

Smatra se da se prvi put javilo krajem 19. veka. Tadašnji srpski političar i ekonomista, Vladimir Jovanović ga je prvi nadenuo svom sinu 1869. godine. Kako je kasnije objasnio, na ideju je došao nakon čitanja knjige “O slobodi”, čiji je autor Džon Stjuart Mil.

Iako je ime bilo izuzetno popularno tokom Drugog svetskog rata i neposredno po njegovom završetku, nakon vladavine Slobodana Miloševića ime itekako gubi na popularnosti i poprima negativnu konotaciju, te se danas izuzetno retko sreće.

Poreklo imena

Smatra se da je ime izvorno srpsko, kao i da je tvorevina srpskog političara i ekonomiste s kraja 19. veka.

Značenje imena

Muško ime Slobodan se može prevesti kao “onaj koji je rođen da bude slobodan”, odnosno “onaj koji ima slobodarski duh”.

Drugi oblici

Od ovog imena je izvedeno žensko ime Slobodanka, a javljaju se i drugi, mahom skraćeni oblici ili nadimci, poput: Boban, Bobana, Slobo, Sloba, Boda, Bobi i slično.

znacenje imena Slobodan

Čuveni nosioci imena

  • Prvi poznati Slobodan, bio je srpski pravnik, istoričar i književnik Slobodan Jovanović. Iako je njegov rad bio izuzetno plodonosan i koristan za tadašnju zemlju, nažalost nisu svi tako smatrali. Slobodan Jovanović je umro u Londonu, kao izgnanik, a zvanično je rehabilitovan tek 2007. godine.
  • Slobodan Penezić, poznatiji pod nadimkom Krcun je bio narodni heroj, ali po mnogima ni malo pozitivna ličnost naše istorije, jer je ostao upamćen kao načelnik Odeljenja za Zaštitu Naroda, odnosno ozloglašene OZNE.
  • Još jedan Slobodan, koji je ostao upamćen po prilično lošim odlukama za svoj narod, bio je i Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije, a zatim i Savezne Republike Jugoslavije.
  • Među poznatim srpskim glumcima ima mnogo Slobodana. Pomenućemo samo neke: Slobodan Ćustić, Slobodan Boda Ninković, Slobodan Beštić, Slobodan Bićanin (čuveni Bićko iz “Indeksovog radio pozorišta”), a tu je i mlada srpska glubica Sloboda Mićalović. Ne treba zaboraviti ni mladu glumicu Slobadanku Bebu Žugić.
  • Slobodan Boba Selenić je bio poznati srpski pisac, čija dela i danas rado čitaju pripadnici svih generacija.
  • Takođe i među sportistima ima dosta nosioca ovog imena. Neki od njih su: Slobodan Boba Živojinović, Slobodan Santrač, Slobodan Kačar i mnogi drugi.
  • Nekadašnja gradonačelnica srpske prestonice bila je Slobodanka Gruden.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts