Recept za šam rolne


Šam rolne
su veoma jednostavan kolač, koji se pravi za svega par minuta. Ako vam je potrebna brza poslastica ili ako imate iznenadne goste ova poslastica će vam priteći u pomoć.

Možete ih iskoristiti i ako idete na svadbu ili neko drugo veselje, umesto torte. U tom slučaju napravite šam rolne. Dovoljno je da ukrasite jednu pletenu korpicu u nju položite vino a pored flaše poređate šam rolnice. Svi će se oduševiti ovim originalnim poklonom.

Recept za šam rolne
Recept za šam rolne

KAKO SE PRAVE ŠAM ROLNE?

Od sastojaka potrebno vam je samo:

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 200g šlaga

Naravno, ukoliko želite više šam rolni povećajte sastojke. U jednom pakovanju imate dva komada listatog testa, a od jednog lisnatog testa dobićete oko deset šam rolni.

Sledeće što vam je potrebno to su metalni kalupi u obliku valjka, specijalno dizajnirani za pravljenje ovog kolača i špric za šlag.

Prvo ćete razviti testo, kao što je prikazano na slici, a onda secite nožem trake, tako da od jednog testa dobijete oko deset do petnaest trakica.

lisnato testo za sam rolne
Koliko ćete trakica dobiti zavisi od samog testa i njegovog kvaliteta.

Potom trakice uvijajte oko kalupa vodeći računa da na kraju dobro zalepite kraj trakice da se ne bi odvojio tokom pečenja.

sam rolne recept

Rerna neka bude dobro zagrejana na 250 stepeni. Ubacite pleh sa kalupima oko kojih ste obavili trakice i pecite.

Dok se ne ispeku umutite šlag.

Testo skidajte brzo sa kalupa, jer ako se ohladi biće vam teže. Potpomognite se krpom jer su kalupi vrući.

Zatim napunite špric šlagom i punite rolnice, prvo sa jedne a potom sa druge strane, kako bi se šlag ravnomerno rasporedio.

Na kraju šam rolne pospite šećerom u prahu.

sam rolne

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts